Po uspešni 20. sezoni se festival Puf združuje s Plavajočim gradom

S še zadnjim navdušenim ploskanjem in vzklikanjem otrok se je pred nekaj dnevi v Kopru sklenil jubilejni 20. festival Puf, brez katerega si najmlajši in njihovi skrbniki težko predstavljajo poletje v mestu. Maja Bavdaž Gross, vodja Mednarodnega centra za lutkovno umetnost, je nad letošnjim obiskom navdušena in obenem hvaležna, da vrednost tovrstne kulturne ponudbe prepoznavata tako koprska občina kakor ministrstvo za kulturo.

KOPER > V juliju in avgustu se je na devetih poletnih festivalskih lutkovnih vikendih v Kopru in okolici predstavilo 45 lutkovnih predstav v domači in mednarodni lutkovni produkciji, ki sta se nato pridružili koncentratu štiridnevnemu programu najrazličnejših uprizoritvenih umetnosti na festivalu Plavajoči grad na gradu Snežnik.

Letošnji poulični lutkovni festival Puf, ki ga prireja Mednarodni center za lutkovno umetnost iz Kopra, je zaznamovalo prav še tesnejše sodelovanje in povezovanje s festivalom Plavajoči grad, pravzaprav stapljanje v razširjeni celoletni programski koncept festivala Plavajoči grad. “Ta simbioza ni nič nenavadnega, če vemo, da je PUF festival skupaj z Etno HistErio - mednarodnim orkestrom in delavnico, pravzaprav roditelj festivala Plavajoči grad, ki pa se je s časom krepko razrasel čez glavo svojih staršev,” se pošali Maja Bavdaž Gross, ki ni le mama festivala Puf, temveč tudi Matije Solceta, izvrstnega lutkarskega umetnika in glasbenika, ki vodi vsakoletni mednarodni orkester Etno Histeria in festival Plavajoči grad, katerega prve korake pod imenom Histeria se dobro spomnijo v vasi Gračišče v slovenski Istri, od koder se je pred sedmimi leti preselil v Loško dolino.

Bogat jubilej festivala za vse, ki jih ni strah domišljije

20. PUF je tudi letos v Kopru predstavil širok pregled lutkovne umetnosti po lutkovnih zvrsteh, s poudarkom na skupinah, ki so bile v programu v prvih festivalskih letih. Med njimi je madžarski lutkovni junak Vitez Laszlo v mojstrskih rokah Janosa Palvya, Pulcinella Matije Solceta, Tintalo mini cirkus z mojstrsko animiranimi marionetami ter danski lutkar Alex s svojim Mr. Bartijem, interaktivno marioneto, ki jo vodi več sto nitk in jo tudi odrasli stežka sprejmejo kot lutko. Od starih znancev festivala sta se predstavila lutkarja PierPaolo di Giusto in Alberto de Bastiani s Cirkusom treh prstov, pa Piki gledališče z Razstavo poredežev, Eva Sottrifer z Lačnim volkom, ki si je kuhal juho iz kamna, Urana iz drugega Planeta, Eros Goni in Filonauti z imenitnim uličnim gledališčem ter cela vrsta slovenskih lutkovnih ustvarjalcev, kot so Hiša otrok in Umetnosti, LG Fru fru, Zapik, Lalanit, Ustanova lutkovnih ustvarjalcev, Gospodična Bazilika, KUD LJUD, Nika Solce in Renata Lapanja z Zgodbami zdravilkami in še mnogi drugi.

“PUF festival je od zdaj eden od koncentričnih krogov festivala Plavajoči grad in zajema časovni krog skupin, ki so vabljene na koncentrat na Plavajočem gradu, kjer jih v množici dogodkov zlahka zgrešimo, na PUF festivalu pa se jim lahko obiskovalci v Kopru povsem posvetijo,” pojasnjuje vodja koprskega festivala, ki ga že vrsto let podpira Mestna občina Koper, Mednarodni center lutkovne umetnosti, ki kot soorganizator deluje tudi na Plavajočem gradu, pa je tudi med redkimi srečnimi institucijami, ki jih je podprlo Ministrstvo za kulturo v 4-letnem projektnem financiranju uprizoritvenih umetnosti (2022-2025).


Najbolj brano