[FOTO in VIDEO] Dobrodošla nazaj, dobra stara Oživela ulica

Po dveh letih premora se je z vsem lepim in dobrim, kar že več kot dve desetletji prinaša v mesto, vrnila priljubljena Oživela ulica. Vrvež obiskovalcev na Kidričevi je bil tokrat nekoliko skromnejši kot običajno, ponudba pa pestra in zanimiva za vse generacije.

Cirkuško obarvan živžav na Titovem trgu Foto: Tomaž Primožic/FPA
Cirkuško obarvan živžav na Titovem trgu Foto: Tomaž Primožic/FPA

Ker je zadnja sreda v avgustu (tradicionalni termin Oživele ulice) tokrat sovpadala tudi z zadnjim avgustovskim dnem, je s prireditve gotovo umanjkal določen delež obiskovalcev, ki so svoje šoloobvezne otroke želeli pravočasno spraviti v posteljo, da bi lahko spočiti začeli novo šolsko leto. A nekoliko manjša gneča od običajne je marsikomu celo prijala, saj je “promet” po oživeli Kidričevi potekal razmeroma tekoče, brez zastojev.

V Klubu študentov občine Koper so se potrudili, da je ponudba zadovoljila vse okuse. Na stojnicah so ob vonju domačih mišk in sladkorne pene ter ob zvočnih vibracijah, ki so jih v ulico pošiljali didžeji, lokalna društva predstavila gimnastiko, ples, navijaštvo, modelarstvo, robotiko, ročne spretnosti, kovaštvo ... in še marsikaj. Zrelejše občinstvo je navdušeno pritegnilo pevkam in pevcem spontanega petja iz italijanske skupnosti Koper pod vodstvom Marina Kranjaca in Andree Alessia, ki so se odzvali na povabilo društva Pristan, in se posedli ob rob ulice ter v en glas veselo prepevali ponarodeli napev Da Trieste fino a Zara tržaškega kantavtorja Lorenza Pilata.

Medtem ko so odrasli prisluhnili, kaj smešnega ima na odru Titovega trga povedati Boris Kobal, so otroci široko razprtih oči opazovali trike čarodeja Aleksandra, vrteli hula-hoope okrog pasu, uživali v ognjeni predstavi, žrebali srečke dobrodelnega srečelova ...

Kot veleva tradicija, so imele (stare) risanke tudi tokrat fešto. Anime in mange so na Carpacciovem trgu našle prostor tudi v obliki stripov in sličic, skupaj z vinilkami, ki jih je na sejmu ponujala ekipa Biradiski. V Taverni so medtem privlačile poglede plesalke vseh zvrsti, ki jih ponujajo lokalne plesne šole, nakar so prizorišče po 21. uri prepustile fantom iz skupine Noair in za njimi še zasedbi Beatles Legendado.

Na Muzejskem trgu je z repom še zadnjič zamahnil festival Jeff, ki je občinstvu ponudil izbrano glasbo kolektiva Jazz Obala in zasedbe Gugutke. Na (preveč) prostornem prenovljenem trgu se je občinstvo sicer porazgubilo oziroma obsedelo na obodnih klopeh, kar pa ni skalilo dobrega vzdušja, ki je tako kot na tem vladalo tudi na ostalih prizoriščih. Pa ne le zaradi programa, temveč tudi zaradi druženja. Če ne drugje, se namreč poti mnogih starih znancev, ki se že dolgo niso srečali, prekrižajo prav na Oživeli ulici.


Najbolj brano