Morje, sonce, srce in še in še likovnih tem

S sobotnim odprtjem razstave Morje, sonce, srce Klavdije Jeršinovec, lanske prejemnice nagrade mladi, in kajpada z žigosanjem slikarskih platen se je začela likovna manifestacija Ex-tempore Piran. K ustvarjanju so Obalne galerije likovnice in likovnike povabile že 57. leto, program, ki napoveduje sobotno podelitev nagrad, pa se je že začel.

Klavdija Jeršinovec na svoji razstavi v Galeriji Hermana Pečariča, kar si je prislužila z lansko nagrado za 
mlade na Ex-temporu Piran. Kdo jo bo nasledil, bo znano v soboto.  Foto: FB OGP
Klavdija Jeršinovec na svoji razstavi v Galeriji Hermana Pečariča, kar si je prislužila z lansko nagrado za mlade na Ex-temporu Piran. Kdo jo bo nasledil, bo znano v soboto.  Foto: FB OGP

PIRAN > Ex-tempore Piran, kot so zapisali v Obalnih galerijah, je eden najpomembnejših likovnih dogodkov v slovenski Istri, prepoznaven tako po tekmovalnem značaju kot po dolgi tradiciji. Privlači tako uveljavljene akademske slikarje kakor mlade in ljubiteljske, pri čemer si v osrednji razstavni južnoprimorski ustanovi želijo, da bi tudi letošnjo edicijo zaznamovala udeležba mladih, ki jim že nekaj let namenjajo tudi posebno nagrado v obliki osebne razstave v piranski Galeriji Hermana Pečariča.

Tudi zato so letošnje dogajanje v soboto odprli z razstavo mlade ustvarjalke Klavdije Jeršinovec. “Njeno slikarstvo gradi na simbolični govorici barv in čistih form. Skrbno urejena organizacija slik, kjer sosledje vzorcev - osnovni kvadrat je sestavljen iz štirih kvadratov, vsak s svojo smerjo žarčenja - ustvarja v opazovalčevem očesu vtis gibanja, utripanja,” je ob razstavi, naslovljeni Morje, sonce, srce zapisala kustosinja Obalnih galerij Majda Božeglav Japelj, ki je zbrane nagovorila tudi na odprtju razstave v Pečaričevi galeriji, na kateri so avtoričina najnovejša platna in prostorska instalacija. “Njene minimalistično zasnovane kompozicije na dvodimenzionalnih površinah usmerja racionalna izbira barv - črne, rumene, rdeče, modre, ki v sebi nosijo močan emotivno simboličen potencial,” je še zapisala. Gledalca pa zmorejo pritegniti tudi optični učinki, ki so plod posebnega ustvarjalnega postopka in se spreminjajo glede na gledalčev zorni kot in padec svetlobe. “Gledalec s premikanjem odkriva permanentne spremembe na površini slike, v različnih trenutkih vidi nekaj, česar pred tem ni zaznal. Ta čarobna igra optičnih razkritij nas opozarja, da je gledanje aktivno dejanje in, čeprav slika obstaja neodvisno od nas, lahko v polno zaživi le z našim pogledom,” poudarja kustosinja.

Vabita tudi keramika in ples

Tudi letos bodo v sklepu likovne manifestacije razdelili več nagrad, med katerimi je tudi tista, namenjena mladim, kakršno je prejela vizualna umetnica Klavdija Jeršinovec (1987), aktivna na področju kostumografije, slikarstva, ilustracije in umetniških fanzinov.

A še pred sobotno podelitvijo je na sporedu še nekaj zanimivih dogodkov. Skupnost Italijanov Giuseppe Tartini Piran se dogajanju danes pridružuje s posebnim dogodkom v Hiši Tartini, kjer bosta ob 19. uri voden ogled razstave V družbi s keramiko in srečanje s članicami skupine za keramiko, ki jih je vodila Apolonija Krejačič.

Ob 20. uri pa v piransko Mestno galerijo vabijo na enkraten plesni performans Mateje Bučar, njen avtorski projekt Parquet ball / Nad parketom. Plod sodelovanja Društva umetnikov DUM in Zavoda Maska, so soustvarili še Vadim Fiškin, ki podpisuje vizualno podobo, Kristina Aleksova in Tina Valentan, sodelavki pri gibu in plesu, Borut Savski z zvokom in svetlobni mojster Jaka Šimenc.

Podelitev nagrad in vabilo na razstavi

V soboto bodo letošnji Ex-tempore Piran sklenili ob 19. uri s sprejemom nagrajencev v piranskem Art hotelu Tartini, ob 20. uri pa bodo na Tartinijevem trgu podelili nagrade. Mednarodna strokovna žirija bo med prispelimi deli odbrala tudi umetnine za razstavi v Mestni galeriji Piran in Monfortu, ki bodo nato vabila obiskovalce še dobršen del jeseni.

Sobotno prireditev bo letos vodila novinarka in televizijska voditeljica Karin Sabadin, za glasbeno spremljavo večera pa bo skrbela zasedba XAZZ - Xequtifz Jazz, v kateri prepeva primorska pevka Aleksandra Čermelj.


Najbolj brano