“Deskarje je treba kaliti že v rosnih letih”

V soboto je pod Bernardinom potekalo prvo državno prvenstvo v deskanju z veslom v disciplini sprint in evropsko prvenstvo v napihljivih SUP deskah. Organizatorje je še posebej navdušil borbeni duh, ki so ga izkazali najmlajših tekmovalci.

Kljub napovedanemu dežju se je na štartni liniji pod Bernardinom 
pokazalo sonce.
Kljub napovedanemu dežju se je na štartni liniji pod Bernardinom pokazalo sonce.  

BERNARDIN > Državno prvenstvo v deskanju z veslom (SUP) v disciplini sprint je kljub napovedanem deževnem vremenu na koncu vendarle minilo v znamenju sonca. “Vremenski pogoji so bili kot uliti za tekmo. Ni bilo močnega vetra, ki bi deskarje raznašal sem ter tja. Vreme je bilo kljub napovedi ugodno, pravzaprav popolno,” je povedal Alan Železnik, predsednik Športnega društva Keka Piran, ki je tudi organizator dogodka. Čeprav je bilo prijavljenih 30 tekmovalcev, se je zaradi slabe vremenske napovedi in zastojev na cesti, ki so nekaterim tekmovalcem preprečili, da bi pravočasno prišli na štartno linijo, prvenstva na koncu udeležilo enajst športnikov. V moški kategoriji je prvo mesto zasedel Gal Gros, v ženski kategoriji pa je zmagala Maja Dolžan. Med mladinci je bil najhitrejši Maj Abbas Jo khadar, med mladinkami pa Ela Šifrar Justin.

Sup deska in obilo dobre volje

V dopoldanskih urah je na isti lokaciji potekalo evropsko prvenstvo v napihljivih SUP deskah. Letos so prvič priredili tudi kategoriji sprint za mlajše od 14 let. “Zelo smo zadovoljni, da je bilo veliko mladih športnikov, med njimi so tudi mlajši od deset let, ki jih gojimo v našem klubu. Navdušila nas je njihova borbenost in zagretost, ki je bila tolikšna, da so nekateri med njimi potočili tudi kakšno solzo, če uvrstitev ni bila po njihovih pričakovanjih. Takšni so začetki športne kariere, deskarje pa je treba kaliti že v rosnih letih,” je poudaril Železnik in dodal: “Edina pogoja za pristop k dopoldanski tekmi sta, da imaš svojo desko ali pa da si jo sposodiš, in da s seboj pripelješ obilo dobre volje.”

Eksplozivnost in hitrost štejeta

Je pa za nastop na državnem tekmovanju potrebna veljavna tekmovalna licenca, ki se jo pridobi na Surf in sup zvezi Slovenije. Na Slovenskem sicer vsako leto priredijo tri različna državna prvenstva, v treh različnih disciplinah. To so disciplina sprint, disciplina daljša razdalja in tehnična disciplina. “Pri disciplini sprint zmaga tisti, ki je najhitrejši na razdalji 200 metrov, od točke A do točke B. Tukaj štejeta eksplozivnost in hitrost,” nam je pojasnil Alan Železnik. V tehnični disciplini morajo deskarji svoje sposobnosti izkazovati z deskanjem med zasidranimi plovki, v disciplini daljša razdalja, kot pove že samo ime, pa zmaga tisti deskar, ki najkrajšem času prepluje razdaljo do 18 kilometrov. Najboljši deskarji to razdaljo premagajo v manj kot dveh urah. Čeprav imajo v ŠD Keka že večletne izkušnje z organizacijo državnih prvenstev tudi v drugih disciplinah, Železnik, ki je tudi sam ljubitelj tako deskanja na vetru kot deskanja z veslom, pravi da bodo letošnja tekmovanja zagotovo ponovili.


Najbolj brano