Brezskrbno v šolo? Malo morgen!

Prvi september je za mlade, ki vstopajo v novo šolsko leto, njihove starše in učitelje, poseben dan. Na splošno je prvi šolski dan za človeka eden najpomembnejših dni v življenju. Dobri dve leti pa je bil za učence in dijake najpomembnejši vsak dan, ki so ga preživeli v učilnici, med sošolci in z učiteljem. Najsi je pouk na daljavo še tako kakovosten, se ne more kosati s tistim v šolskih prostorih. Da o posledicah, ki jih je na mladih pustila socialna izolacija v času omejitev gibanja, niti ne govorimo.

Letos, vsaj za zdaj, ne kaže, da bi šole zapirali covid oziroma z njim povezani vladni odloki. Bolj jim preti kadrovski primanjkljaj. Po uradnih podatkih naj bi manjkalo približno tisoč učiteljev, po mnenju predsednika združenja ravnateljev Gregorja Pečana kar pet tisoč. Na šolskem ministrstvu ugotavljajo, da se bo trend pomanjkanja učiteljev še poglabljal, zato poskušajo dvigniti priljubljenost izobraževanja v pedagoških študijskih programih s štipendijami, napovedujejo tudi plačano pripravništvo.

Ob vseh peripetijah okrog takšnih in drugačnih bonov za prebivalce Slovenije bi morda veljalo razmisliti še o bonih za šolo. Pa ne za le eno šolsko leto.

Vprašanje je, kako hitro bo ukrep zalegel, če sploh. Pomanjkanje učiteljev namreč ni novost, poklic učitelja že vrsto let še zdaleč ni tako cenjen kot nekoč - ne s strani učencev in dijakov ne s strani njihovih staršev. V takšnih razmerah si želi poučevati vse manj “junakov”.

Po pravici povedano pa so pravi junaki starši. Tisti, ki so z že pred draginjo osiromašenimi bančnimi računi in praznimi denarnicami pogumno stopili v knjigarne ali klikali po spletnih straneh ter kupili delovne zvezke in šolske potrebščine (vsaj pri učbenikih jim je malce prihranjeno z učbeniškim skladom) za brezplačno šolanje svojih otrok. Brezplačno? Kvečjemu brez šolnine, no, še s subvencijami za prehrano, ostali stroški pa letijo v nebo. Ob vseh peripetijah okrog takšnih in drugačnih bonov za prebivalce Slovenije bi morda veljalo razmisliti vsaj še o bonih za šolo. Pa ne za le eno šolsko leto.

Izzivov v šolstvu je še in še, a mnogi nikakor ne uspejo zlesti iz predalov, le glas o njih je slišati v začetku septembra. Zato vsem, ki se podajajo v novo šolsko leto, želimo srečo. Srečno učiteljem, staršem šolajoče se mladine, učencem, posebej prvošolcem, in dijakom. Čisto za konec tudi srečno študentom, ki v teh dneh še iščejo nastanitev za čas študija. O njih bodo vplivneži - tudi v poslanicah na temo mladi so naša prihodnost - govorili v začetku oktobra. Nato se bodo bržkone vrnili k večno zelenem pogrevanju krivic in “krivic” od leta 1940, v najboljšem primeru od 1980 dalje.


Preberite še


Najbolj brano