Atlanta na evropski turneji

Oboževalci serije Atlanta so oziroma še bodo po dolgih štirih letih letos dočakali kar dvojni paket, in sicer spomladi je bila na FX na sporedu tretja sezona, čez dobra dva tedna, 15. septembra, pa je napovedana četrta in zadnja sezona nadaljevanke, ki že od samega začetka brez dlake na jeziku ruši tabuje, povezane z realnostjo temnopoltih v ZDA in belski sistemski prevladi.

“Železni” trojček (z leve) Darius, Paper Boi in Earn, Vanessa se 
fantom sprva pridruži, a nato izgine ...
“Železni” trojček (z leve) Darius, Paper Boi in Earn, Vanessa se fantom sprva pridruži, a nato izgine ...  

Prav z Atlanto, brezkompromisno in kritiško zelo hvaljeno nadaljevanko o realnosti temnopoltih v Atlanti, si je Donald Glover utrl pot do širše prepoznavnosti, čeprav je pred tem poleg glasbene kariere pod imenom Childish Gambino imel nekaj opaznejših vlog v filmih, kot sta, na primer, v Marsovcu in Magic Mikeu, srečali pa smo ga lahko tudi v filmu Solo iz sage Vojne zvezd. Prvo sezono Atlante so začeli predvajati septembra 2016, po samo dveh tednih predvajanja pa je televizijska hiša FX Gloverju, ki ima v nadaljevanki glavno vlogo, je njen producent, nekajkrat pa se je podpisal tudi pod režijo, naročila še drugo sezono. Ta je doživela premiero leta 2018, kasneje pa sta se tretja in četrta sezona najprej zamaknili zaradi natrpanega Gloverjevega urnika, nato pa zaradi epidemije covida-19. Že po prvi sezoni je Atlanta dobila dva zlata globusa: za najboljšo televizijsko serijo in za najboljšo glavno moško vlogo (Glover). Ta je slavil tudi na podelitvi emmyjev, kjer je poleg nagrade za glavno vlogo prejel še nagrado za najboljšo režijo.

Ekscentrični trojček v Evropi

V tretji sezoni je ekscentrični trojček, ki ga sestavljajo zdaj že slavni raper Paper Boi (Brian Tyree Henry), njegov menedžer Earn (Glover) in njun zasanjano zadeti prijatelj Darius (Lakeith Stanfield), na evropski turneji. V desetih epizodah poleg njihovih odbitih peripetij, katerim se za nekaj časa pridruži tudi Vanessa (Zazie Beetz), Earnova ljubezen življenja, spremljamo tudi štiri samostojne, sklenjene zgodbe, v katerih scenaristična ekipa Donalda Gloverja, ki jo sestavljajo izključno temnopolti pisci, zaplava v še bolj kritične in absurdne vode v obravnavi odnosa belske in temnopolte dimenzije v ZDA.

Med bolj ekstremnimi je četrta epizoda The Big Payback, v kateri se je ekipa poigrala z idejo, da bi bili belci, ki so potomci nekdanjih sužnjelastnikov, primorani odplačati odškodnino potomcem nekdanjih sužnjev. Toda, tudi Paper Boiju, Earnu in Dariusu v Amsterdamu, Londonu in Parizu ni prizanešeno ter naletijo na takšne in drugačne posebneže. V četrti sezoni se ekipa vrne v domačo Atlanto, sodeč po tretji sezoni pa se četrta utegne precej vrteti okoli zelo posebnega odnosa, ki ga imata Earn in Vanessa. Vse skupaj pa bo podprto z močno antirasistično agendo in z obilico dobre glasbe, seveda.


Najbolj brano