V spomin na velikana

30. avgusta bodo minili trije meseci, kar je preminil cenjeni pisatelj Boris Pahor. V soboto, dan po obletnici rojstva, ko bi dopolnil 109 let, bodo v želji po negovanju avgustovske tradicije in ohranjanju spomina na velikega pisatelja v Pokrajinskem muzeju ob 18. uri pripravili spominsko prireditev.

Boris Pahor bi jutri dopolnil 109 let.  Foto: Andraž Gombač
Boris Pahor bi jutri dopolnil 109 let.  Foto: Andraž Gombač

KOPER > V KD Peter Martinc, katerega častni član je bil tudi Boris Pahor, in Društvu Primorski poletni festival, ki je njegovo delo spremljalo dolgo vrsto let, so se odločili, da pripravijo spominsko prireditev v Kopru, kjer je pisatelj velikokrat praznoval rojstni dan in se družil z bralci.

Besedo bodo dali Juriju Devetaku, avtorju romana v stripu Nekropola. Predstavili bodo tudi dopolnjeno izdajo knjige Figlio di nessuno novinarke in pisateljice Cristine Battocletti ter ponatis zbornika Boris Pahor. Scrittore senza frontiere s prispevki 26 avtorjev, ki sta ga uredila Walter Chieregin in Fulvio Senardi. Spominski del večera pa bodo sooblikovali dr. Urška Perenič, literarna zgodovinarka in predavateljica na Filozofski fakulteti v Ljubljani, Tatjana Rojc, senatorka in literarna zgodovinarka iz Trsta, in Nadia Roncelli, urednica pri založbi Mladika Trst in dolgoletna pisateljeva sodelavka. V gosteh bosta tudi Pahorjeva prijatelja iz tujine, Thomas Soriano, francoski filozof in profesor na Visoki umetnostni šoli v Strasbourgu, ki je Pahorja spremljal med obiskom taborišča Struthof Natzweiler, kjer je bil pisatelj interniran, ter producent BBC-ja Marc Ramsay, ki ima največ zaslug za nastanek dokumentarca The Man who saw to much/Mož, ki je preveč videl.


Najbolj brano