Kaj je bambus in zakaj je idealna izbira za zdrav spanec?

Na področju spanja ljudje vse pogosteje prisegamo na naravne materiale. Med njimi vse bolj izstopa tudi bambus, ki mnoge navdušuje s svojimi blagodejnimi lastnostmi, zato je idealen za zdrav in prijeten spanec.

Predstavljamo, kaj sploh je bambus in zakaj mu mnogi namenjajo toliko svoje pozornosti!

Bambus velja za tekstilni material 21. stoletja

Bambus je vse bolj razširjen in med ljudmi vedno bolj poznan material. V osnovi gre za rastlino, ki je na prvi pogled videti kot les - njeno steblo je popolnoma ravno, listi pa so klinastih oblik. Največ ga je zasajenega na Kitajskem, kjer velja že tisočletja za bogat naravni vir, mnogi mu pravijo celo »zeleno zlato«.

Kot rastlina je vsestransko uporaben, saj se uporablja za izdelavo pohištva, papirja, v prehrani, v dekorativne namene, predvsem pa je v porastu v tekstilni industriji. Bambus se sicer že zelo dolgo uporablja za spanje. Več kot očitno pa je, da so mnogi prepoznali pozitivne lastnosti bambusa, zato ni nič presenetljivega, da mu mnogi pravijo tekstilni material 21. stoletja.

Za bambusova vlakna je značilno, da so 100 % razgradljiva, odlično absorbirajo in odvajajo vlago, odbijajo UV žarke in delujejo izredno zračno. Največja prednost bambusa je v tem, da lahko uspeva na popolnoma naraven način, brez pesticidov ali gnojil. Na ta način predstavlja popolnoma naravno osnovo za izdelavo tekstilnih vlaken, zaradi česar mu mnogi pripisujejo pozitivno energijo in ugoden vpliv na splošno počutje.

Glavne prednosti bambusa za zdrav spanec

Zaradi svojih edinstvenih lastnosti se bambus vse pogosteje uporablja tudi za izdelavo posteljnin in vzglavnikov.

Vzglavnik iz bambusa omogoča prijetno sprostitev v lahkotni spalni klimi brez nočnega potenja. Posebno polnilo vzglavnika ustvarja elastično in zračno mehkobo, ki nudi dovolj opore za vrat in glavo, s svojim volumnom pa zagotavlja dolgotrajno udobnost.

Posteljnina iz vzglavnika pa ima na naš spanec še posebne učinke in številne prednosti.

Odlična zračnost in vpojnost vlage

Spalna klima, ki jo ustvarjajo bambusova vlakna, je prijetno sveža, zato je posteljnina iz bambusa priporočljiva za vse, ki jim je ponoči rado vroče. Zanje je značilno, da ne akumulirajo toplote, zato posteljnina preprečuje potenje, zaradi odličnega odvajanja vlage pa se hitro suši in ne prevzema neprijetnih vonjav.

Antialergijski in antibakterijski učinek

Kot tkanina je bambus izjemno prijazen do kože, zato ne povzroča nobenega draženja, prav tako pa ne zadržuje nobenih pršic. Zaradi tega je prava izbira za vse alergike in astmatike, ki bodo s posteljnino iz bambusa zagotovo bolj mirno spali.

Zaradi svoje izjemne zračnosti in odvajanja toplote, pa ima bambus tudi izjemen antibakterijski učinek. Znano je, da nudi učinkovito naravno zaščito pred razvojem bakterij in drugih mikroorganizmov, kot tudi neprijetnih vonjav.

Uporabnost skozi vse leto

Bambusovi izdelki razvajajo s svojo mehkobo in svežino. Uporabni so skozi vse leto, saj bambusova vlakna podpirajo naravno sposobnost uravnavanja telesne temperature. V hladnih nočeh tako prijetno grejejo, poleti pa hladijo.

Odlična regulacija toplote

Odeja iz bambusa je izjemno lahka, zato je pod takšno odejo še posebej prijetno spati. Kljub svoji lahkotnosti pa nudi bambus izjemno regulacijo toplote, zato boste dobro spali pri katerikoli temperaturi v prostoru, še posebej pa je primerna za otroke.

Enostavno vzdrževanje in dolga življenjska doba

Bambus pa se ponaša tudi z enostavnim vzdrževanjem. Posteljnino iz bambusa lahko brez problemov perete v pralnem stroju. Ob ustreznem vzdrževanju pa jo boste lahko zelo dolgo časa uporabljali.

Zakaj torej izbrati posteljnino iz bambusa?

Bambusova vlakna so antibakterijska ter izjemno prijazna do kože. Zanje je značilno, da ne zadržujejo pršic, hkrati pa tudi ne akumulirajo toplote in so zato priporočljiva vsem, ki jim je ponoči vroče.

Poleg vseh zgoraj naštetih prednosti, pridelava bambusa poteka izključno brez gnojil in pesticidov - pridelava je povsem ekološka in okolju prijazna. Prednost tega je seveda manjša obremenitev okolja ter zdravju prijazni izdelki!

Zaradi svoje prozorne površine so lahko bambusova vlakna 3-krat bolj vpojna od bombaža. Odlikuje ga tudi bistveno večja zračnost, zato je pod takšno posteljnino izjemno prijetno spati. Kot smo že zapisali, ima bambus odlično regulacijo toplote in je zaradi tega uporaben skozi celo leto, ne glede na to, ali je zunaj ozračje vroče ali hladno.

Sebi in bližnjim privoščite le najboljše!

Številne raziskave so pokazale, da prijetna spalna klima pomembno vpliva na naše zdravje in splošno počutje, zato poskrbite za kakovostno odejo, vzglavnik, posteljnino in prevleke za vzglavnik.

Z bambusovimi izdelki je to zelo enostavno, saj se boste vi in vaši najbližji v objemu bambusa ponoči počutili brezskrbno in lahkotno.


Najbolj brano