Biser ob Vipavi, kjer se čas ustavi

Na levem bregu Vipave, približno deset kilometrov južno od Nove Gorice ležijo Renče. Stari most čez Vipavo, jez in mlin ter kraj v ozadju je že od nekdaj najbolj značilna veduta, a od prometnic odmaknjene Renče ponujajo veliko več.

Veduta v Renčah, pri jezu na Vipavi, je po novem še lepša, saj so uredili brežine od starega do novega mostu. Če se po starem mostu pripeljemo do trga, pa najprej uzremo mogočno župnijsko cerkev sv. Mohorja in Fortunata, prvič omenjeno leta 1470. Poznobaročna stavba je bila zgrajena v drugi polovici 18. stoletja. Na desno se nam po ozki ulici odpre pogled na “stari plac”, ki ga krasita ostanek nekdaj mogočnega Renškega gradu oziroma dvorca in še delujoča vaga oziroma tehtnica iz leta 1900.

Streljaj iz centra najdemo muzej sanitete prve svetovne vojne, ki so ga uredili v stari vežici na pokopališču, nad zaselkom Vinišče so letos odprli spominski park prve svetovne vojne, mizarsko tradicijo kraja pa predstavlja mini muzej (Prostor renških zidarjev), ki si ga je mogoče ogledati pri Janku Martinuču v Žigonih. Posebno doživetje je sprehod ob jezeru v nekdanjem renškem glinokopu, kjer so si gnezdišča ustvarile nekatere izjemne vrste ptic in kjer so postavil ptičjo opazovalnico. Iz Renč vodi tudi spominska sprehajalna pot Simona Gregorčiča, konjeniške poti pa povezujejo spodnjo Vipavsko dolino s Krasom. V zadnjih letih se v Renčah razvija supanje po Vipavi, za pestrost dogajanja skrbijo tudi tradicionalne prireditve, denimo krajevni praznik Mohorjevo, ki obiskovalce popelje skozi bogato kulturno, etnološko in kulinarično dediščino.


Najbolj brano