Komaj ustavil, ker je gledal film

Poostren nadzor nad tovornimi vozili in avtobusi, ki so ga policisti z ostalimi službami izvedli pred dnevi, je pokazal več hujših kršitev. Vozniki so bili nespočiti, pod vplivom alkohola, drog, največji brezvestnež tega nadzora pa je med vožnjo celo gledal film. V nekaj urah so ustavili skupno 59 tovornih vozil in dva avtobusa, ugotovili pa 49 kršitev.

Policisti ob vsakem nadzoru voznikov tovornjakov ugotavljajo, da 
nekateri med njimi med vožnjo delajo še vse drugo, s čimer seveda 
ogrožajo sebe in ostali promet.
Policisti ob vsakem nadzoru voznikov tovornjakov ugotavljajo, da nekateri med njimi med vožnjo delajo še vse drugo, s čimer seveda ogrožajo sebe in ostali promet. 

SLOVENIJA > Minuli petek so policisti skupaj z inšpektorji za delo in infrastrukturo ter predstavniki finančne uprave, cestninskega nadzora, izvajalcem tehtanja ter slovensko predstavnico v evropskem organu za delo na avtocestnih počivališčih Kompolje, Log in Torovo med 3. in 13. uro ustavili 59 tovornih vozil ter dva avtobusa.

Pri slovenskem vozniku, ki je vozil za domače podjetje, so odkrili manipulacijo tahografa, saj je voznik pripeljal na točko nadzora v času, ko mu je tahograf beležil čas počitka. Podobno so policisti ugotovili tudi pri slovaškem vozniku. Izredni pregled tahografa je izdal predelavo na senzorju, ki je omogočala vozniku uporabo te manipulacije, s katero je ponaredil, uničil ter prikril podatke, zabeležene na njegovo kartico.

Eden pijan, drugi drogiran

Vozniku so zato vročili odločbo o prekršku v znesku 5000 evrov, za pravno osebo pa v znesku 26.000 evrov. Ta bo morala plačati še stroške postopka v višini 3100 evrov.

Pri slovenskem vozniku tovornega vozila z nameščenimi trajnimi preskusnimi tablicami so policisti ugotovili kršitev, saj za njihovo uporabo ni imel ustreznega dovoljenja, ki ga voznik potrebuje za vsakokratno vožnjo s tovrstnimi tablicami. Poleg tega je vozil pod vplivom prepovedanih drog, zaradi česar mu je bil odrejen strokovni pregled v zdravstveni ustanovi, ki pa ga je voznik odklonil.

Policisti so ustavili tudi domačega voznika, ki je vozil pod vplivom alkohola. Preizkus alkoholiziranosti je pokazal, da je imel 0,26 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka (pol promila).

Zaradi filma spregledal nadzorno točko

Zagotovo najbolj nevesten voznik tega deseturnega nadzora pa je spregledal celotno prometno signalizacijo, ki je voznike usmerjala na nadzorno točko. Ko je v zadnjem trenutku komaj varno ustavil, so policisti ugotovili, da je med vožnjo gledal film in sploh ni bil pozoren na dogajanje na vozišču. Vozniku so zato izdali globo v višini 410 evrov in mu pripisali tri kazenske točke.

Pri več voznikih, ki so pretežno opravljali mednarodne prevoze, so odkrili kršitve nespoštovanja predpisanih dnevnih časov voženj, dovoljene tedenske kvote delovnih ur, dnevnih in tedenskih počitkov, nepravilne uporabe preklopnih mehanizmov, neopravljenega ročnega vnosa v tahografu, ki potrjuje voznikov delovni čas ... Na petih vozilih tovor ni bil pravilno naložen in pritrjen, zaradi česar so policisti ukrepali zoper voznike in tudi prevozna podjetja. Trije vozniki pa so vozili prehitro.

Skupno so tako v nadzoru šest voznikov le opozorili, globe pa izdali 35 voznikom (od tega 20 slovenskim in 15 tujim). Zaradi sedmih kršitev pa bodo uvedli hitre prekrškovne postopke zoper pravne osebe.


Najbolj brano