[FOTO] Mističen prostor, kjer se rodi sol

Piranske soline, zlasti tiste pri Sečovljah, so danes izjemen tehnični spomenik, mesto za meditacijo in navdih, še vedno pa tudi prostor pridelave soli, morja, ki ni moglo nazaj na nebo. Letos, ko je v kmetijstvu suša, se solinarjem obeta obilna letina.

Sol v Sečoveljskih solinah naredijo sonce, veter in človek. Soli je veliko vrst, a le ena je iz Sečoveljskih solin. Vendar ni posebna zgolj zato, ker je iz naših krajev, temveč predvsem zaradi načina pridelave na petoli, umetno gojeni skorji iz cianobakterij, kakršen se je do današnjih dni obdržal le še pri nas.

Človeštvo pozna kar približno 14.000 načinov uporabe soli. Nekoč je bila sol strateška surovina, saj je bila najpomembnejši konzervans hrane, danes je njena raba široka, od gastronomije prek industrije in transporta do medicine.

Sol iz Sečoveljskih solin ima vse večjo prepoznavnost v svetu kulinarike, zlasti solni cvet, skorja, ki v vročih poletnih popoldnevih nastane na površini slanice v kavedinih iz drobnih kristalov v obliki piramidic.

A Sečoveljske soline so več kot sol. So tisočletna tradicija, genialen tehnični spomenik umnosti človeka pri izkoriščanju naravnih danosti, naravni rezervat, prostor sprostitve, meditacije in navdiha.

Tone Pavček se je v solinah vsako jutro pogovarjal s pticami, slikar Tone Lapajne je solinsko blato znal potegniti na svoje slike. V izvrstnih delavnicah Genius Loci so svoj umetniški navdih in izraz v solinah našli številni slikarji, kiparji, arhitekti in fotografi. Slednje so solinske strukture ter ptice v njih in na nebu nad njimi vselej privlačili. Prejšnji teden sta jih v svoja objektiva lovila tudi Anastasia in Borut Živulović iz Ljubljane.


Najbolj brano