Konec tedna vrhunec 50. Praznika terana in pršuta

Skoraj dva meseca dogajanja ob jubilejnem, 50. Prazniku terana in pršuta bo vrhunec doseglo ta konec tedna z Rockom na Krasu, kronanjem nove kraljice terana, razglasitvijo najboljših teranov in tradicionalno povorko v Dutovljah.

Na stojnicah se bodo predstavili kraški vinarji in ponudniki 
mesnin. Foto: Petra Mezinec
Na stojnicah se bodo predstavili kraški vinarji in ponudniki mesnin. Foto: Petra Mezinec

DUTOVLJE > Tako v soboto kot v nedeljo organizatorja, Občina Sežana ter ORA Krasa in Brkinov, v sodelovanju z lokalnimi ponudniki pripravljata Walk & Taste degustacijske pohode po Teranovi krožni poti z vodenim ogledom Bunčetove domačije, Pepinega vrta in spominske sobe Borisa Pahorja v Dutovljah. Brezplačne vodene oglede pripravljajo tudi v Mitskem parku Rodik, Kobilarni Lipica in v Muzeju Marjana Miklavca, vstopiti pa bo mogoče tudi v pršutarni Kras v Šepuljah in Lokev na Krasu. Ves dan bodo odprte kleti ponudnikov vin. Ljubitelje kolesarjenja v nedeljo ob 9. uri vabijo S kolesom na teran in pršut s postanki v Pliskovici in pršutarni Kras v Šepuljah.

Dogajanje na prireditvenem prostoru v Dutovljah bo vrhunec doseglo z razglasitvijo nove kraljice terana v soboto in s povorko, ki bo po vaškem trgu krenila v nedeljo ob 16. uri. Sledila bo predstavitev in podelitev priznanj vozovom, podelili pa bodo tudi priznanja za najboljše terane.

Ob 14. uri bo v OŠ Dutovlje potekal posvet o teranu in pršutu. Na stojnicah se bodo predstavili kraški vinarji, ponudniki mesnin, sirarji, čebelarji in domača obrt. Kraški gostinci bodo ponudili domače kraške jedi, kot so jota, štruklji, testenine in njoki s kančkom terana in feto pršuta. Najmlajši se bodo lahko udeležili delavnic, poskrbljeno bo tudi za zabavo.


Najbolj brano