V Portorožu tudi tekmovalno slovo Katarine Srebotnik

V Portorožu bo med 11. in 18. septembrom potekal teniški turnir WTA Zavarovalnica Sava Portorož. V ospredju bodo nastopi najboljših slovenskih igralk, ob tem pa bosta uradno sklenila kariero Katarina Srebotnik in Blaž Kavčič.

Katarina Srebotnik bo pri 41 letih tudi uradno sklenila dolgo in 
zelo uspešno tekmovalno kariero. Foto: Vid Ponikvar / Sportida
Katarina Srebotnik bo pri 41 letih tudi uradno sklenila dolgo in zelo uspešno tekmovalno kariero. Foto: Vid Ponikvar / Sportida

PORTOROŽ > Že dalj časa je jasno, da se bo od tekmovalnega tenisa v Portorožu poslovil Blaž Kavčič, zdaj pa je se je za tak korak odločila tudi Katarina Srebotnik, ki je v svoji karieri osvojila štiri turnirje WTA med posameznicami, še bolj uspešna pa je bila v igri dvojic. 4. julija 2011 se je Srebotnikova po zmagi v dvojicah v Wimbledonu s Čehinjo Kveto Peschke povzpela na prvo mesto na lestvici WTA v dvojicah. Skupaj je osvojila kar 39 turnirjev v dvojicah, med njimi pet za grand slam pri mešanih dvojicah in enega v ženskih dvojicah. Portoroški turnir ima pri njej posebno mesto, saj je kar dvakrat igrala v finalu. Pri posameznicah je v karieri premagala številne nekdanje najboljše igralke na svetu, tudi Lindsay Davenport, Kim Clijsters, Amelie Mauresmo, Dinaro Safino, Caroline Wozniacki in na OP Francije leta 2008 še slovito Sereno Williams. Odločitev o zaključku izjemne kariere je Katarina komentirala: “Napočil je čas, da po 24 letih kariere zaključim svojo poklicno teniško pot. Na njej je bilo res veliko izjemnih in nepozabnih trenutkov, ki za vedno ostajajo z mano. V soboto, 17. septembra, bom kariero tudi uradno končala.”

Sicer priprave na septembrski turnir potekajo nemoteno, obe poslovilni tekmi pa bosta dogodku dala posebno težo. Med turnirjem bo na peščenih igriščih TC Portorož tudi dvoboj Davisovega pokala med Slovenijo in Estonijo.

Najboljši dosežki Katarine Srebotnik

1. mesto na svetu v konkurenci dvojic (najvišja uvrstitev)

20. mesto na svetu v konkurenci posameznic (najvišja uvrstitev)

6 osvojenih turnirjev za grand slam

4 zmage na turnirjih WTA med posameznicami

39 zmag na turnirjih WTA v dvojicah

Priložnost Slovenkam

Na Tenis Sloveniji poudarjajo, da želijo na turnirju v prvi vrsti ponuditi priložnost slovenskim igralkam. “Povabila organizatorja bo podelil selektor. Strategija strokovnega sveta gre v smeri pomoči mladim slovenskim igralkam. Tenis Slovenija že dlje časa dvakrat tedensko organizira skupne treninge za obe reprezentanci. Na teh treningih bo selektor določil igralke, ki bodo prejele povabilo organizatorja. V zadnjih dneh sicer dobivamo številne ponudbe za prihod kakovostnih igralk, kar je seveda povezano s financami. Za zdaj nas to ne zanima, ker se predvsem trudimo narediti turnir za slovenske igralke in da na njem dosežejo odmevne rezultate. Sam sem imel v zadnjih mesecih številne sestanke na ITF, tudi s predsednikom organizacije. Naš tenis je vse bolj cenjen, kar se pozna tudi pri tem, da imamo letos kar enajst turnirjev serije WTT. Vse to je posledica dobre organizacije lanskega turnirja v Portorožu. Ta odnos želimo nadgrajevati,” je nekaj več kot mesec dni pred začetkom turnirja povedal direktor turnirja in TS Gregor Krušič.

Tudi letošnji turnir v Portorožu sodi v serijo WTA 250. Tenis Slovenija je za tokratno izvedbo licenco kupila v avstrijskem Linzu.


Najbolj brano