V novi številki Primorskih novic preberite

O prvi kolesarski stezi v Brdih se govori že nekaj let, zdaj pa se jo lotevajo graditi. Slabih pet kilometrov dolgo stezo, ki bo stala 1,8 milijona evrov in bo povezala Dobrovo in Vipolže, bodo končali do prihodnjega poletja.

V Vipolžah se lotevajo gradnje sploh prve kolesarske steze v občini 
Brda. Foto: Mitja Marussig
V Vipolžah se lotevajo gradnje sploh prve kolesarske steze v občini Brda. Foto: Mitja Marussig

S protipožarno pašo bi lahko širjenje požarov močno omejili

Zaradi opuščanja živinoreje in kmetijske dejavnosti na Krasu je krajina vse bolj zaraščena, kar pomeni več škode zaradi divjadi in tudi večjo možnost širjenja požarov. Ena od praks, ki jo marsikje v tujini s pridom izkoriščajo in bi bila koristna tudi pri nas, je protipožarna paša, s katero bi lahko močno omejili širjenje požarov.

Istospolni pari se že poročajo

Slab mesec po odločitvi ustavnega sodišča, ki je tudi istospolnim parom omogočilo sklenitev zakonske zveze, sta dva para to možnost tudi izkoristila. S tem sta bila vpisana v matični register, kot to velja za vse sklenjene zakonske zveze.

Slovenska reprezentanca z Janjo Garnbret že preizkusila novo plezalno steno

“Pridite v čim večjem številu, podpora gledalcev nam res veliko pomeni, ” je po današnjem treningu na Bonifiki povedala Janja Garnbret, olimpijska prvakinja in tudi trikratna športnica Slovenije. Čeprav je sam objekt še v fazi preizkušanja, so slovenski reprezentanti na njem že resno vadili.

Ker so stroški previsoki, bo Elija počakal do naslednjega leta

Že leta 2020 je bila postavitev kipa svetega Elija v Koštaboni izglasovana v sklopu participativnega proračuna. A ker je znesek projekta presegel predvideno proračunsko postavko, ga v letošnjem letu ne bodo izvedli.

Kljub vročini se številni vozniki nalivajo z alkoholom

Četrtkova vožnja proti domu se za 20-letnega domačina pri Zemonski vagi ni končala dobro. Z 2,33 alkohola v telesu je zapeljal s ceste in trčil v drevesa, po prihodu policistov pa je imel še toliko moči, da je nasprotoval rezultatu alkotesta. Vročino sta v minulih dneh gasila z alkoholom tudi voznika v Izoli in Pobegih ter kolesar v Vrtojbi.

Atraktivni romanji v Dolomitih: peš okrog Treh vrhov in s kolesom od izvira Drave do Lienza v Avstriji

Dolomiti so naravna in tudi velika turistična atrakcija. Prepoznavno pogorje, bolj špičasto od drugih delov Alp, ima kar nekaj značilnosti, ki ga delajo enkratnega do te mere, da so ga pred 13 leti vpisali na Unescov seznam naravne dediščine. Gore, ki se v zarji in ob sončnem zahodu obarvajo rdeče, so izjemen magnet za turiste, za kar pa so v veliki meri zaslužni tudi marljivi domačini.

Obilnega deževja tudi v prihodnjih dneh ni pričakovati

Obilnega deževja, ki bi omilil letošnjo izjemno sušo, tudi v prihodnjih dneh ni pričakovati. Jutri bodo krajevne plohe in nevihte, v nedeljo kaže na deloma sončno vreme, še bo možna kakšna ploha ali nevihta. Do sredine prihodnjega tedna bo vreme spremenljivo in temperature bodo malo nižje kot v zadnjih dneh. Letošnje zelo sušno poletje pušča hude posledice v kmetijstvu na Primorskem.

Slovenija v najmočnejši postavi

Danes popoldne so s Košarkarske zveze Slovenije poslali kratko sporočilo: “Zlati kapetan je nazaj.” Tudi površnim spremljevalcem športa je bilo najbrž takoj jasno, kaj to pomeni.


Najbolj brano