Sladko, a drobno grozdje

Vinogradniki se pripravljajo na trgatev, ki se bo marsikje začela že zelo kmalu. Letošnjo letino bo zaznamovalo sušno in vroče poletje, ki pušča vidne posledice, ponekod so domala usodne. Pridelka bo na splošno manj, o njegovi kakovosti pa je še težko soditi.

Ponekod na Primorskem  je listje vinske trte že suho. Foto: Leo Caharija
Ponekod na Primorskem je listje vinske trte že suho. Foto: Leo Caharija

Kar je za najimenitnejša primorska vina prednost, je letos za vinogradnike tegoba. Vinogradi na strmih pobočjih s skromno podlago, opoko in laporjem, so suši izpostavljeni še toliko bolj, letos pa svoj davek pobira še vročina.

Ob suši še vročina

“Podobno je bilo leta 2003, ko je bila huda suša, a takrat ni bilo toliko posledic vročine,” pravi Miran Sir iz kleti Bjana iz Biljane, ki prideluje večinoma peneča vina. Vsako leto je med prvimi če že ne prvi primorski vinar v trgatvi. Letos bi v njihovih bolj izpostavljenih vinogradih že trgali, a sta suša in vročina - paradoksalno - trgatev zamaknili v sredino avgusta. “Pri grozdju ni nobenega napredka. Sladkorna stopnja se sicer viša, a to je posledica sušenja, sicer pa ni dozorevanja, vse stoji. Drugače pravzaprav niti ne more biti, če ni fotosinteze,” o stanju v vinogradih na opoki pripoveduje Sirk. Ocenjuje, da marsikje ne bi zalegel niti dež: “Listje je rjavo, tako da ga niti dež več ne reši.”

“Podobno je bilo leta 2003, ko je bila huda suša, a takrat ni bilo toliko posledic vročine.”

Miran Sirk

vinar iz Brd

Sirk pravi, da je stanje v vinogradih v nižini manj kritično. S trgatvijo bodo začeli v prihodnjih dneh, glede na parametre v grozdju, ki jih sam zelo natančno spremlja, pa ne pričakuje velike letine.

Jagode so bolj drobne

Kjer imajo vodo, so trte tudi že zalivali, predvsem mlajše, da preživijo šok sušnega in vročega poletja. Dež bo rešil zlasti kasnejše sorte, zgodnejše pa bodo sicer sladke, a bodo jagode drobne.

“Na izpostavljenih legah v Istri se suša sicer pozna, a še ni kritično. Zdravstveno stanje grozdja je dobro, sladkorne stopnje pa nekoliko prehitevajo povprečje. Kjer trta ne trpi suše, je zelo v redu, generalno pa so zaradi malo padavin jagode precej bolj drobne kot sicer,” je raportiral glavni enolog Vinakopra Boštjan Zidar. S trgatvijo bodo začeli prihodnji teden, najprej z grozdjem za penine, ki ga praviloma trgajo na višjih legah v notranjosti Istre, potem z rumenim muškatom za prvi mošt in slednjič po vrsti naprej.


Najbolj brano