V francosko reko Seno zataval beli kit

Beluga oziroma beli kit, ki običajno živi v arktičnih vodah, je zaplaval v francosko reko Seno in dosegel zapornico približno 70 kilometrov od Pariza, so danes sporočili tamkajšnji uradniki. To je že drugi tovrsten primer, potem ko je pred približno dvema mesecema v Seno zataval kit ubijalec - orka.

PARIZ > Belega kita so v Seni prvič opazili v torek, trenutno pa naj bi se nahajal v bližini mesta Vernon, ki leži približno na pol poti med Parizom in pristaniškim mestom Le Havre ob Rokavskem prelivu.

Oblasti v normandijskem departmaju Eure so prebivalce pozvale, naj se živali ne približujejo, da je ne bi vznemirili.

"Da bi opravili potrebna opazovanja (...), bo danes izvedena operacija, s katero bomo kita zadržali pri zapornici," so sporočile regionalne oblasti in dodale, da bodo preučili zdravje živali, da bi tako lahko določili najbolj primerne ukrepe za njeno preživetje.

Beli kiti oziroma beluge se jeseni selijo iz Arktike, da bi se nahranili, vendar pa se le redko odpravijo tako daleč na jug. Po besedah uradnikov v departmaju Eure posamezne beluge včasih odplavajo tudi južneje kot običajno in lahko začasno preživijo tudi v sladki vodi.

Konec maja pa so v Seni med mestoma Le Havre in Rouen našli mrtvega kita ubijalca, bolj znanega kot orko, ki tehnično sicer spada v družino delfinov. Žival je obtičala v reki in se kljub poskusom pristojnih organov, da bi jo usmerili proti oceanu, tja ni zmogla vrniti.


Najbolj brano