Admiralska ladja s kovčkom namesto predala

Skoraj 40 let bo minilo odkar so pri Alfi Romeo prvič predstavili nov avto s staro zasnovo. Pravzaprav ni nikogar pretirano zanimalo, da se pod zunanjostjo skriva 12 let stara alfetta. Poleti 1978 so pri Alfi želeli sestaviti nov paradni model, projekt je nosil številko 162.

Jeseni 1984 so v Torinu predstavili alfo 90, avto, ki je bil sodobno 
oblikovan in s skorajda za tiste čase futuristično notranjostjo.
Jeseni 1984 so v Torinu predstavili alfo 90, avto, ki je bil sodobno oblikovan in s skorajda za tiste čase futuristično notranjostjo. 

Oblikovalec Marcello Gandini pri Bertoneju je imel težko nalogo - narediti nekaj svežega in udarnega, čeprav so bili računi tovarne v državni lasti praktično prazni. Gandini, ki je podpisan pod lamborghinije miuro, countacha in diabla, je moral sprejeti dejstvo, da se lahko ukvarja le z zunanjostjo, osnova pa je več kot desetletje stara alfa romeo. Šest let pozneje - Torino, obdobje poslovnežev s kovčki v Armanijevih oblekah, začetek dobe japijev in prezentacija nove Alfine admiralske ladje - Alfe 90. Oglati model je bil videti čistokrvni izdelek osemdesetih, še več novosti pa je prinesla potniška kabina - pomik šip je bil prestavljen na strop zraven vzvratnega ogledala, ročna zavora je bila dvojna in videti kot iz letala (obe rešitvi je dobila tudi alfa 75), armaturna plošča pa je bila sestavljena iz dveh vrst LED diodic.

In še glavna posebnost? Predal pred sovoznikom. To ni bil navaden predal, ampak prenosni kovček in to ne katerikoli, ampak izvedba prestižne Valextre, ki sta ga nosila Grace Kelly in Gianni Agnelli. Celo v najvišjem nivoju opreme je bil prenosni predal opcija in to ne ravno poceni. Ampak važno je biti v stilu in koraku z modnimi smernicami.

Predhodnik alfe 164

Drugače pa alfa 90 ni bila pretirano velik avto po današnjih standardih, v dolžino je merila 4,39 metra, široka je bila 1,64 metra in visoka 1,4 metra. Prazen avto je imel le 1090 kilogramov. Vse skupaj je bila le zasilna rešitev v kriznih časih, ko je Alfo Romeo prevzel Fiat in v štirih letih do 1987 so prodali vsega 56 tisoč primerkov. Carrozzeria Marazzi je pripravila tudi karavanski prototip Alfa 90 station wagon, vsega skupaj so na cesto postavili dva modela. Ker je bila v osnovi to alfetta, je bil tudi nabor motorjev enak - 1,8- in dvolitrski štirivaljnik, dvolitrski in 2,5-litrski šestvaljni ter 2,4-litrski turbodizel, petstopenjski ročni menjalnik pa je bil postavljen zadaj. Avto je 1986 doživel prenovo po samo dveh letih, maska je dobila prečke, v notranjost pa so prišli običajni merilniki. Alfetta je bila tako stara kar 16 let, ko je končno odšla v pokoj, čeprav zapakirana po današnjih standardih v zelo grdo zunanjost. Svet je moral počakati še eno leto, da so pri Pininfarini zrisali projekt številka 164. Pod Fiatovo taktirko se je rodila ena najlepših alf vseh časov z enako številko kot projekt - alfa 164, ki so jo izdelovali med 1987 in 1998, je postala čisto nekaj drugega in naslednik alfe 90 in luksuzne alfe 6.


Najbolj brano