Primorje od šestice k petici?

Včeraj so pri Nogometni zvezi Slovenije predstavili prihajajoče prvenstvo in ekipe, ki bodo v njem tekmovale. Edini primorski predstavnik v prvi ligi, ajdovska ekipa Primorje Gaia Naturelle, želi izboljšati lansko šesto mesto.

Predstavniki vseh ekip pred prihajajočim prvoligaškim tekmovanjem



 Foto: Igor Mušič
Predstavniki vseh ekip pred prihajajočim prvoligaškim tekmovanjem  Foto: Igor Mušič

LJUBLJANA > Pri Ajdovkah večjih novosti (še) ni - razen na trenerski klopi, kjer je službeno precej obremenjenega Andija Mamića (ostaja vpet v delo mlajših selekcij) zamenjal Jan Polanc. Kariero so med nosilkami igre zaključile vratarka Jana Ličen in igralka Branka Ferjančič. Okrepitev še ni, a v Ajdovščini upajo, da bodo do konca prestopnega roka - do septembra - mogoče pod sprejemljivimi pogoji pripeljati še nekaj igralk - najverjetneje iz slovenske Istre ali bližnjega italijanskega zamejstva.

Osemčlanski ligi se obeta večja prepoznavnost in gledanost, saj se bodo na njenih tekmah kameram TV Šport kluba pridružile tudi snemalne ekipe Planet TV, celotno dogajanje pa si bo mogoče ogledati na youtube kanalu NZS.

Za začetek derbi

Že prvi krog bo 13. avgusta postregel z derbijem med lani drugo ekipo v DP in prvo v pokalnem tekmovanju Olimpijo ter serijskim prvakom Nona Pomurje Beltinci. Dan kasneje bodo na vrsti ostale tekme, pari - Cerklje : Krim, Primorje Gaia Naturelle : ŽNK Ljubljana (ob 18. uri), Doxakey : Radomlje Medex.

Ligaško tekmovanje se bo začelo 13. avgusta. Primorje, ki je v minuli sezoni osvojilo doslej najvišje, šesto mesto, bo že uvodoma imelo težko delo. V mesto burje prihaja lani četrta ekipa ŽNK Ljubljana. Kapetanka Primorja, zadnja vezna igralka Marija Capuder, začetek in nadaljevanje prvenstva vidi takole: “Naša ekipa je v glavnem dijaška. Letos sem edina študentka. Ljubljančanke so starejše, močnejše in izkušenejše in so kandidatke za tretje mesto v prvenstvu. V obrambi bomo morale dati vse od sebe, šele potem bomo lahko razmišljale o svojih zadetkih in točkah. Takšne bodo v glavnem tudi ostale tekme. V ligi ni nobene slabe ekipe. Naš osnovni cilj je ohraniti šesto mesto. Ob ugodnem razpletu je dosegljivo tudi peto. Rezultatski napredek bi ob naše igrišče z umetno travo pripeljal tudi več gledalcev. Z nami so sicer po kakovosti primerljive ekipe Krima, Doxakeya s Ptuja in Cerkelj. Lani smo z Gorenjkami osvojile sploh prvo točko.”

Trener Jan Polanc opozarja na okvire, iz katerih ajdovski ženski nogomet trenutno ne more: “Dijaško-študentska ekipa je naša stvarnost. To si lahko v Ajdovščini trenutno privoščimo. Ob tem je res, da ima večina slovenskih ekip podobno starostno strukturo. V ekipah igrajo dijakinje in študentke. Le razmerje med enimi in drugimi se nekoliko spreminja, od ekipe do ekipe. Starejše zasedbe lažje zagotavljajo klubi, ki so blizu univerz. Takšen je primer Radomelj, Krima, Olimpije in Ljubljane. Med nosilkami igre bi si poleg Marije Capuder in Sare Ušaj želel še kakšne izkušene nogometašice. Naš izziv je razširiti bazo mladih v domačem okolju. Pod člansko ekipo vadi še 50 deklet. Še je prostora za širitev po osnovnih šolah, a je konkurenca drugih športov na Ajdovskem huda. Zelo se je treba boriti za nove nogometašice.”

Minula sezona je bila v boju za prvaka zelo zanimiva. Pomurje in Olimpija sta prvenstvo končala točkovno poravnana, želja predstavnikov klubov in vodstva lige pa je, da bi tekmovanje postalo še bolj izenačeno. Splošni kakovostni dvig bi še okrepil že sedaj solidno državno reprezentanco, najmočnejšo na Balkanu. Sicer pogled na sestave letošnjih ekip kaže, da ekipe spodnje polovice lige za zdaj kakovostno še precej zaostajajo za vodilnim četverčkom: Pomurjem, Olimpijo, Radomljami in Ljubljano


Najbolj brano