Zakaj so morala pasti drevesa na vrtu koprskega Circola

“Ostala sem brez besed s cmokom v grlu,” je ob fotografijah posekanih dreves na vrtu koprskega bara Circolo v ulici OF zapisala njegova nekdanja dolgoletna najemnica Mojca Vižintin. Zaradi obnove terase sta padli dve pavlovniji in niz lovorikovcev. V vogalu “najlepšega vrta v Kopru” zdaj vztraja le še pinija, a se utegne zgoditi, da niti ta ne bo obstala.

Z zelenjem sta se z vrta priljubljenega Circola poslovila tudi senca 
in prijetno vzušje pod krošnjami dreves. Foto: Denis Sabadin
Z zelenjem sta se z vrta priljubljenega Circola poslovila tudi senca in prijetno vzušje pod krošnjami dreves. Foto: Denis Sabadin

KOPER > Nova podoba vrta Circola ni več niti senca tiste, ki so je bili gostje lokala od nekdaj vajeni in v njej uživali. Pravzaprav je kakršna koli senca na vrtu izginila skupaj z drevesi, ki so jih včeraj požagali in danes tudi že odstranili njihove ostanke.

“Najlepšega vrta v Kopru ni več”

“Ne vidim pametnega tehtnega razloga, čemù tole … Ostala sem brez besed s cmokom v grlu. Circolo, tudi malo moj, je dokončno umrl. Che tristezza,” je ob objavi fotografij posekanega zelenja zapisala nekdanja dolgoletna najemnica Circola Mojca Vižintin. “Ko sem to videla, me je stisnilo pri srcu. Vrt nima več duše. Nič več ne bo lepih večerov pod krošnjami, ostal je le hladen, sterilen zid,” nam je povedala in potrto sklenila: “Temu zdaj ne moremo več reči najlepši vrt v Kopru. Ni ga več.”

Mojca Vižintin

nekdanja najemnica Circola

“Ko sem to videla, me je stisnilo pri srcu. Vrt nima več duše. Nič več ne bo lepih večerov pod krošnjami, ostal je le hladen, sterilen zid.”

Njeno zgroženost so na facebooku delili tudi številni drugi Koprčani in obiskovalci tega lokala, ki se sprašujejo, čemu takšna odločitev odgovornih.

Z zelenjem sta se z vrta priljubljenega Circola poslovila tudi senca in prijetno vzušje pod krošnjami dreves.

Irena Urbič

KS Koper center

“Obžalujemo, da investitor javnosti o posegu ni obvestil pravočasno, saj bi se tako ognil razburjenju meščanov.”

Marjetica v izvedenskem mnenju ne omenja pavlovnij

Iz koprske samoupravne skupnosti italijanske narodnosti (CAN), ki ji predseduje Fulvio Richter, smo pričakovali pojasnila, kaj je bilo pravzaprav narobe z drevesi, zlasti z dvema pavlovnijama, da so jih dali odstraniti. Prejeli smo birokratski dopis o tem, da projekt prenove zunanjosti palače Gravisi-Buttorai (zanj so prek razpisa Obalne samoupravne skupnosti italijanske narodnosti in ministrstva za gospodarstvo in razvoj dobili 100.000 evrov) terja ureditev sistema drenaže, postavitev novih tlakov ter novo osvetlitev in ozelenitev, da bo vrt primeren ne le za potrebe lokala, temveč tudi kot prireditveni prostor.

Ena izmed dveh pavlovnij tik pred slovesom (foto: Irena Urbič)

Posek dreves argumentirajo z izvedenskim mnenjem iz Marjetice Koper, ki ga je podpisala upravljalka parkov Suzana Kocjančič. V njem pa niti z besedo nista omenjeni zdaj že padli pavlovniji, pač pa mnenje govori le o preveč razraščenem grmičevju (lovor in prunus), ki da ga je smiselno odstraniti, ter o piniji v vogalu vrta, ki je zaradi napačnega mesta zasaditve nagnjena na območje prenove terase. Čeprev so pri Marjetici predlagali njen posek z nadomestno zasaditvijo na ustreznejšem mestu, pinija za zdaj še (edina) stoji, njeno usodo pa bo dorekel potek prenove vrta.

“Razgaljeni” vrt Circola čaka na temeljito prenovo.

V KS s težkim srcem pritrjujejo, da je bil posek upravičen

Čeprav ne v CAN ne v Skupnosti Italijanov Santorio Santorio, ki je uporabnica prostorov (predseduje ji Mario Steffe) ne postrežejo z izvedenskim mnenjem o stanju pavlovnij, oboji trdijo, da sta bili drevesi bolni in že dodobra strohneli. So pa izvedensko mnenje pridobili v Krajevni skupnosti Koper center, kjer so ob zvokih žage na vrtu palače Gravisi prvi zastrigli z ušesi. Po poseku dreves na gradbišču Levjega gradu nasproti banke Intesa Sanpaolo so še bolj pozorni na tovrstne posege v mestu. Četudi s težkim srcem, pritrjujejo, da so bila drevesa res bolna in je bil posek upravičen.

V KS Koper center so se prepričali, da so bila debla pavlovnij res bolna.

“Koper potrebuje register dreves”

“Enega najlepših vrtov v mestu, popularni Circolo, Koprčani zelo pogrešamo. Veseli, da se po treh letih prenavlja, verjamemo, da projekt predvideva tudi zasaditev novih dreves. Obžalujemo, da investitor javnosti o posegu ni obvestil pravočasno, saj bi se tako ognil razburjenju meščanov,” je v imenu sveta krajevne skupnosti sporočila njegova članica Irena Urbič. “V času požarov, izjemnih temperatur in stiske z vodo smo ljudje preprosto bolj pozorni na spremembe, ki na prvi pogled utegnejo znižati kakovost življenja v našem mestu. Menimo, da Koper nujno potrebuje register vseh urbanih dreves, pravilnik o skrbi zanja, smiseln načrt spopadanja s klimatskimi spremembami in ukrepe, ki bodo v historičnem jedru ohranjali kolikor toliko ugodno mikroklimo. Zanjo pa so drevesa edini in nenadomestljiv vir,” je dodala.

Priljubljena koprska kavarna naj bi jeseni naposled spet odprla vrata. (foto: Ilona Dolenc)

Razpis za novega najemnika še v tem tednu?

Obnovitvenim posegom, ki naj bi - tako je upati - na vrt Circola prinesli nova drevesa, bo jeseni sledilo težko pričakovano ponovno odprtje enega izmed najbolj priljubljenih lokalov v mestnem jedru, ki je obenem tudi prizorišče številnih kulturnih dogodkov. Razpis za novega najemnika lokala bi morali objaviti 20. junija, a ga še niso. Po Steffetovih besedah so temu botrovali zapleti s prevodom dela razpisnega besedila. Zdaj zatrjuje, da bo razpis objavljen v kratkem, morda še pred koncem tega tedna.

Kot smo že poročali, se bo moral novi najemnik med drugim zavezati, da bo še naprej sodeloval pri pripravi glasbenih večerov in drugih kulturnih dogodkov, po katerih slovi lokal. “Ta program, ki mora imeti poudarek na tipičnosti in avtohtonosti, ni zgolj namenjen pripadnikom italijanske narodnosti, ampak vsem občanom,” je že pred časom poudaril Steffe.


Najbolj brano