Dež nekoliko omilil pomanjkanje vode v Istri

V Rižanskem vodovodu Koper so po torkovem dežju zaznali rahel dvig ravni podtalnice, vendar ne dovolj, da bi naravni izvir Rižane oživel. V torek so s Planine v vodarno Cepki pripeljali 700 kubičnih metrov vode. V javnem podjetju ocenjujejo, da se je stanje izboljšalo za približno deset dni.

V Rižanskem vodovodu Koper so po torkovem dežju zaznali rahel 
dvig ravni podtalnice, vendar ne dovolj, da bi naravni izvir Rižane 
oživel. Foto: Rižanski vodovod
V Rižanskem vodovodu Koper so po torkovem dežju zaznali rahel dvig ravni podtalnice, vendar ne dovolj, da bi naravni izvir Rižane oživel. Foto: Rižanski vodovod

KOPER > V Brkinih je po podatkih Agencije RS za okolje v torek padlo približno 20 litrov dežja na kvadratni meter. Voda je od tam pod zemljo pritekla tudi v Rižansko dolino.

V vodnjakih na črpališču Podračje, poldrugi kilometer nad naravnim izvirom Rižane, se je raven podtalnice nekoliko zvišala. Glavni izvir je še vedno suh. Nekaj nižje, na merilnem mestu Rižanskega vodovoda, se je pretok reke povečal na 115 litrov na sekundo, so danes sporočili iz javnega podjetja.

Odjemalci so po podatkih podjetja v torek porabili manj vode kot v ponedeljek, in sicer nekaj manj kot 29.000 kubičnih metrov oziroma 335 litrov na sekundo.

Z avtocisternami so v torek iz reke Unice pri Planini v vodarno Cepki pri Dekanih prepeljali 700 kubičnih metrov vode. Tudi to je pripomoglo k zmanjšanju črpanja podtalnice, so sporočili iz Rižanskega vodovoda.

Kljub temu uporabnike še vedno pozivajo, da se strogo držijo prepovedi uporabe vode za potrebe, ki niso nujne. Sporočajo tudi, da je voda zdravstveno ustrezna in varna za uživanje.


Najbolj brano