Drevesi so požagali, jeseni posadijo novi

Okolje Piran je v Fiesi pred dnevi požagalo drevesi, kar je nekatere obiskovalce te zelene oaze dodobra vznejevoljilo. Ne vidijo razlogov za to početje in menijo, da je edino posušeno drevo le pri lesenem objektu na začetku poti med pomolom in kampom.

Namesto požaganih dreves bo Okolje Piran jeseni posadilo dve 
novi.
Namesto požaganih dreves bo Okolje Piran jeseni posadilo dve novi.  

FIESA > V Okolju Piran pojasnjujejo, da je nedavna tramontana razkrila kar nekaj trhlih, bolnih in na žalost tudi nevarnih dreves. Med njimi sta tudi drevesi v Fiesi, od katerih je sedaj viden samo še čok.

V četrtek, 7. julija, je namreč tramontana v Fiesi odlomila vejo, ki je padla na 20-letno češko turistko, medtem ko se je vračala s sestro s plaže. Jana Pines iz Okolja Piran pojasnjuje, da je mladenki veja, ki je bila premera približno 40 centimetrov, padla na zatilje in ramo, izgubila je zavest in omahnila na tla. “Na kraju nesreče sta ji prvi priskočili na pomoč mimoidoči ženski, ki sta si v bližnjem potapljaškem centru sposodili tudi defibrilator. Z oživljanjem so nato nadaljevali reševalci, ki so dekle z reševalnim vozilom odpeljali v izolsko bolnišnico. Med reševalno akcijo je eden od mimoidočih opozoril, da bi se z drevesa lahko zlomila še ena veja, kar se je kmalu zatem tudi zgodilo,” dodaja Jana Pines.

Odlomljene veje so razžagali in odstranili še isti dan, v naslednjih dneh pa opravili podrobnejši ogled ostalih dreves in dve odstranili. “Razlog za odstranitev je bila strokovna presoja, da sta drevesi zaradi razkrojev v deblih nevarni za okolico, eno je predhodno poškodovala tudi strela. Da je bilo zdravje dreves slabše, kot je bilo mogoče sklepati po njunem zunanjem videzu, dokazuje tudi fotografija, nastala po tramontani, ki razkriva trohnobo v deblu.”

V Okolju Piran pa dodajajo, da obe odstranjeni drevesi sodita v invazivno vrsto veliki pajesen, ki se nahaja na opazovalnem seznamu Gozdarskega inštituta Slovenije. “Predvidoma jeseni ju bomo nadomestili z novimi. Katere vrste bosta, bomo določili naknadno,” še pravi Jana Pines.


Najbolj brano