Na Cerkljanskem ostajajo zvesti naravi

Zavetnica Cerkljanov sv. Ana na svoj sejem s stoletnimi koreninami ne pritegne več ljudi od blizu in daleč. Kljub temu je bilo na njem minulo soboto živahno. Videti je bilo mogoče vse najboljše, kar izdelajo spretne roke na Cerkljanskem. Sejem so pospremili s festivalom lesa in rokodelstva.

Z društvom rejcev drobnice je v Cerknem (in Idriji) vse več 
usposobljenih in spretnih predic in tkalk.  Foto: Saša Dragoš
Z društvom rejcev drobnice je v Cerknem (in Idriji) vse več usposobljenih in spretnih predic in tkalk.  Foto: Saša Dragoš

CERKNO > Nekaj športa, več zabave in Anin sejem so po izgubi etnoloških vsebin okvir Poletja v Cerknem. Ker je praznik ob godu farne zavetnice bolehal za pomanjkanjem vsebine, so mu pred leti dodali festival lesa in rokodelstva. Na tretjem je bilo v soboto mogoče videti marsikaj zanimivega.

Pred stoletjem so se na god farne zavetnice sv. Ane v Cerkno na menjavo pridelkov in rokodelskih izdelkov zgrnili kmetje od blizu in daleč. Z nastankom je občina praznik obudila, z etnološkimi vsebinami pa pozabi ohranila najbolj značilna rokodelstva in obrti na Cerkljanskem. “Mnoga so do danes žal zamrla. Verjetno ne mogli več dobiti nikogar, ki bi denimo znal prikazati nekdaj tod značilno slamokrovstvo. So pa rokodelci zelo napredovali in so zlasti z lesom zelo spretni in uspešni. Vesela sem, ker se jih je veliko odzvalo na povabilo na festival. Tudi vse delavnice, zlasti dvodnevna tkalska, so polno zasedene,” je bila zadovoljna svetovalka organizatorke, razvojne agencije ICRA Polona Kavčič.

Enajst rokodelcev, podjetnikov in obrtnikov, ki svoje izdelke tržijo po vsem svetu, se v muzeju predstavlja na razstavi Toplina lesa. Večina je obogatila tudi sejem domačih pridelkov, jedi in izdelkov. Obiskovalci so z Borom Lebanom izdelovali zdravo leseno žlico za značilno zeljno jed smukavc, tkali skupaj z društvom rejcev drobnice in si ogledovali niz uporabnih lesenih izdelkov. Največ pozornosti sta pritegnila premični kokošnjak in solarna sušilnica zelišč, sadja in jagodičevja. Oba sta nastala z mislijo na samooskrbo gospodinjstev s hrano.

Festival lesa, s katerim v Cerknem poglabljajo stik z naravo, nosi tudi ime Larfa art. Izhaja iz značilnih lesenih mask pustnega običaja laufarija. Znanje za zahtevno izdelavo larf so v Cerknem ohranili s pomočjo rokodelskega društva DRIKLC. To je v soboto predstavilo bogastvo izdelkov svojega finega rezbarjenja. Kot nasprotje so si obiskovalci lahko ogledali spretno kiparjenje s pomočjo motornih žag.


Najbolj brano