Kaj je treba vedeti pred obiskom fizioterapevta?

Zdravstveno vedo, ki zdravi bolezni oziroma poškodbe in posledice teh ter se posveča funkcionalnosti gibalnega sistema imenujemo fizioterapija. Ta se z namenom vzpostavljanja, vzdrževanja in krepitve zdravja poslužuje različnih metod ter postopkov, s katerimi, prvič, lajša bolečine, in, drugič, ohranja ali obnavlja gibljivost sklepov ter krepi mišice.

Posledice naštetega se kažejo v obliki optimalnega zdravja posameznika, k čemer dodobra pripomore ustrezna izbira terapije. Med slednje denimo sodijo elektroterapija, kinezioterapija, termoterapija, magnetoterapija, mehanoterapija in druge, katerih vpliv je mogoče zaznati ne le na mišično-skeletnem, temveč v enaki meri na živčnem, krvnem, limfnem ter dihalnem sistemu.

Fizioterapija je prav zato učinkovita kot preventivno sredstvo, ki pa se ga poslužujejo le redki, saj v okviru nesamoplačniških zdravstvenih storitev bolnikom postaja težko dosegljivo ali celo nedosegljivo. Že čakalne vrste za nujne fizioterapevtske obravnave so namreč izredno dolge in pogosto usmerjene izključno v odpravo bolečin (pasiven pristop), ne pa v stabilizacijo mišično-skeletnega sistema.

V kliniki Medicofit fizioterapevtski rehabilitacijski proces poteka drugače. Vsakega pacienta obravnavamo celostno in se mu individualno posvetimo. Najprej opravimo temeljit diagnostični pregled in se z osebo, ki potrebuje fizioterapijo, pogovorimo o stopnji bolečine, stanju poškodbe, njeni splošni fizični ter psihofizični pripravljenosti in morebitnih rezultatih predhodno opravljenih preiskav, nakar pripravimo individualno prilagojen rehabilitacijski program, zasnovan na kombinaciji fizioterapije ter instrumentalne terapije.

Posebna priprava na fizioterapijo ni potrebna. Pomembno pa je, da se, v kolikor se soočate z bolečinami v hrbtenici, ramenskem obroču, kolenu, gležnju, komolcu oziroma drugje, čim prej naročite na diagnostični pregled in si zagotovite celostno fizioterapevtsko obravnavo, ki vam bo povrnila optimalno zdravje.

Fizioterapija v kliniki Medicofit

Fizioterapija je namenjena ljudem, ki se soočajo z bolečinami po poškodbi ali bolezni in želijo ohraniti oziroma izboljšati svoje gibalne zmožnosti ter se zavedajo pomena pravilnega izvajanja vaj.

Da bi to dosegli, je pri sestavi rehabilitacijskega programa treba upoštevati mehanizem nastanka poškodbe, specifiko morebitnega operativnega zdravljenja, fizično pripravljenost poškodovanca in njegove psihofizične omejitve. V kliniki Medicofit tip in obseg fizioterapevtskega programa določamo glede na:

- vrsto rehabilitacije (konservativna, predoperativna, pooperativna),

- tip poškodbe (kronična, travmatska, nekontaktna, kontaktna),

- vzrok nastanka,

- specifiko bolečinske simptomatike,

- morebitne pridružene sistemske bolezni,

- prisotnost mišičnih neravnovesij in neravnovesij v sklepni mobilnosti,

- posamezne gibalne omejitve,

- starost,

- splošno fizično pripravljenost,

- psihološki profil,

- zastavljen cilj oziroma cilje,

- kontraindikacije terapevtskih tehnik …

Pacienta vodimo od akutne faze bolečine do telesne pripravljenosti, pri čemer velik poudarek dajemo pacientovemu razumevanju poškodbe in izvora bolečine. S tem namenom fizioterapija pri nas poteka večstopenjsko, poleg različnih tehnik pa zajema tudi razlago izvidov in nastanka poškodbe ter strategije zdravljenja.

1. STOPNJA FIZIOTERAPIJE: Diagnostični pregled

Na diagnostičnem pregledu v trajanju ene ure pregledamo dokumentacijo, izvedemo testiranja in meritve, podamo oceno poškodbe ter se posvetujemo s pacientom. Na temelju tega izdamo poročilo in pripravimo strategijo zdravljenja.

2. STOPNJA FIZIOZERAPIJE: Akutna faza

Glede na podano diagnostiko izvedemo ustrezno obliko protibolečinske ali protivnetne terapije in sklepno mobilizacijo oziroma se posvetimo pasivnemu razgibavanju ter pacientu posredujemo vaje za sklepno stabilizacijo in vaje za pridobivanje polnega obsega gibov ter osnovne mišične moči.

3. STOPNJA FIZIOTERAPIJE: Kinezioterapija

Kinezioterapija temelji na vajah za sklepno stabilizacijo, moč jedra in krepitev preventivne moči ter učenju pravilnega izvajanja teh in treningu aerobne vzdržljivosti. Po koncu programa izvedemo testiranje zmogljivosti pacienta.

4. STOPNJA FIZIOTERAPIJE: Preventivna faza vzdrževanja

V izogib ponovnemu izbruhu simptomatike pacienta naučimo vzdrževanja kondicije in telesne priprave. Poleg tega mu posredujemo vaje, s pomočjo katerih lahko vzdržuje pridobljeno moč.

Vse našteto ima v sodobnem svetu, ki človeku povzroča visoke mehanske, fiziološke in psihosocialne obremenitve, velik pomen. V kliniki Medicofit razbremenitev gibalnega sistema dosegamo z izvajanjem različnih terapevtskih metod, med drugim kinezio tapinga, udarnih globinskih valov in manualne terapije.

Manualna terapija

Metoda se uporablja za zmanjšanje napetosti in izboljšanje disfunkcij mišično-skeletnega sistema, predvsem v povezavi z zdravljenjem predoperativnih, postoperativnih ter kroničnih stanj, saj poveča mobilnost, remodulira mišični tonus, korigira položaj sklepov in izboljšuje funkcionalnost teh ter mišic.

Manualna fizioterapija ne posega po zdravilih, temveč temelji na rokah, s pomočjo katerih terapevt izvaja pritiske na točno določene točke in na ta način manipulira z mišičnim ter vezivnim tkivom oziroma s sklepi.

Manualna terapija je izredno učinkovita v povezavi z zdravljenjem poškodb teniškega in golf komolca, bolečin v vratu ali ramenskem obroču, kolku, križu ter za kolenom, simptomov išiasa, sindroma boleče ledvene hrbtenice in drugih. Njen osnovni cilj je doseči gibljivost sklepa brez bolečine in kot oblika fizioterapije vključuje uporabo:

- terapevtske in športne masaže,

- ERGON tehnike,

- prečne frikcije,

- lokalne mobilizacije mehkih tkiv,

- trigger-point tehnike in

- drugih ročnih tehnik.

Fizioterapija v kliniki Medicofit je usmerjena v zgodnjo aktivno rehabilitacijo na osnovi izvajanja vaj za izboljšanje mišične funkcije in splošno fizično pripravljenost, zaradi česar naši pacienti ne razvijejo trajnih omejitev niti kakršnih koli drugih posledic.

Naročite se na diagnostični pregled in zdravljenje poškodb mišično-skeletnega sistema zaupajte izkušenim strokovnjakom klinike Medicofit, ki vam bodo povrnili optimalno zdravje. Dosegljivi smo vam na telefonski številki 041 410 360 ali e-poštnem naslovu info@medicofit.si.


Najbolj brano