Danes na koncertu Hannah James, Toby Kuhn in Martin Ladika, sledi veliki svetovni orkester Etno Histerije

Že dvajseto leto se je v Istri zbrala mednarodna karavana glasbenikov, ki pod idejnim vodstvom Matije Solceta vsakič znova oblikuje edinstven Veliki svetovni orkester Etno Histeria, kar napovedujejo številni koncerti, začenši z drevišnjim v lapidariju Pokrajinskega muzeja v Kopru. Z njimi vabijo tudi na letošnji festival Plavajoči grad, ki bo na Snežniškem gradu od 4. do 7. avgusta.

Matija Solce (levo), vodja mednarodnega orkestra Etno Histeria in  
festivala Plavajoči grad z  glasbeniki, tudi člani orkestra, Fergusom 
Mc Kayem, Gaio Miato in Hannah James, ki bo nastopila že 
danes.    Foto: Maja Pertič Gombač
Matija Solce (levo), vodja mednarodnega orkestra Etno Histeria in festivala Plavajoči grad z glasbeniki, tudi člani orkestra, Fergusom Mc Kayem, Gaio Miato in Hannah James, ki bo nastopila že danes.  Foto: Maja Pertič Gombač

ISTRA > V istrski vasici Truške je od danes znova živahno, saj se je 90 glasbenikov iz 21 držav iz vse Evrope, pa še Avstralije, Irana, Izraela in še od kod, zbralo, da bi v nekaj dnevih ustvarili zdaj že dobro poznan svetovni orkester Etno Histerija pod umetniškim vodstvom Matije Solceta. “Smo vse bolj intergeneracijski,” pravi Solce, lutkar, glasbenik, režiser in motor, ki že dvajseto leto skrbi, da se v nekaj dneh zgodi čarovnija, s katero orkester nato uroča na svojih nastopih. Teh bo kar osem. Nekateri glasbeniki se vračajo vsako leto, kakor britanska kantavtorica Hannah James, ki je v lapidariju Pokrajinskega muzeja nastopila včeraj in se je že napol preselila v Slovenijo, saj si je kupila majčkeno hišo v Loški dolini. Približno polovica članic in članov orkestra pa je vselej novih, kar daje ustvarjalnemu procesu poseben čar in kajpada predstavlja izziv.

Morajo celo zavračati

Letos so morali zavrniti kar 40 glasbenikov, ker je zanimanje presegalo število ustvarjalcev, ki je še vzdržno in smiselno pri tako velikem projektu, zaznamovanem z mešanico glasbenih vplivov in kultur. “To je zasedba, ki traja dobrih deset dni, igramo brez not, učimo se horizontalno, drug od drugega, dirigiramo sami sebi ... Igramo tudi v zaporu, domu za ostarele, za nekakšno družbeno dobro voljo, morda bomo letos tudi gasilcem ... Pet dni igramo tudi po 16 ur na dan, nato pa sledijo koncerti, ki so vselej unikatni,” pove Matija Solce. Sočasno pripravlja tudi festival Plavajoči grad na gradu Snežnik, kjer bo prav tako nastopil orkester, s “skladbami od Bližnjega Vzhoda do Andov, od žura do patetike, s predelavami avtorskih in ljudskih skladb”. Letos bodo predvidoma posneli četrto ploščo v živo, lani so sodelovali z Janijem Kovačičem in Janijem Kutinom, letos so vrata še odprta.

Sinergija, žur, moč!

“Po intenzivnem tednu vzajemnega učenja in ustvarjanja med vinogradi slovenske Istre se v edinstveni zasedbi odpravljamo na turnejo. Igrali bomo na trgih, po zaporih in jamah, pod balkoni in vaškimi lipami, za konec bomo pripotoval na grad Snežnik, kjer bomo nastopil na 9. festivalu Plavajoči grad. Etno Histeria World Orchestra je spektakel, je sinergija, je gibanje, je powerhouse, je žur. El pueblo unido jamás será vencido!” je Matija Solce zapisal v sporočilu, v katerem je slikovito ubesedil veliko gradnikov enega najedinstvenejših kulturnih fenomenov pri nas, ki ima po svetu že več oponaševalcev, menda že 40 podobnih, a ve se, kjer je zamisel vzklila.

Za uverturo bodo danes v lapidariju Pokrajinskega muzeja poskrbeli Hannah James, Toby Kuhn in Martin Ladika, med številnimi nastopajočimi, ki te dni vadijo v orkestru pa smo srečali tudi glasbeni par. Škot Fergus McKay je Italijanko Gaio Miato pred mnogimi leti prvič pripeljal na “histerijo”, odtlej se vračata skoraj vsako leto, sodelujeta pri orkestru, imata dva otroka in tudi skupino Nothing Concrete, ki bo zaigrala na Plavajočem gradu. Že jutri ob 20.30 bo v Truškah plesni večer, v četrtek v Kubed prihajajo solisti in skupine sodelujočih v orkestru, sledijo še nastopi v soboto v Zabavljah pri Gračišču, v nedeljo v Škocjanu, v ponedeljek v Barkovljah, v torek pa še v koprski dvorani sv. Frančiška, kjer bo koncert snemal tudi radio. Prihodnjo sredo bo veliki orkester nastopil še na Ukmarjevem trgu.


Najbolj brano