Večje pokopališče za tri krajevne skupnosti

Širitev pokopališča in prenova zidu, ki ga obdaja, je bila v Klancu pri Kozini, kjer na 46-ih hišnih številkah prebiva okrog 110 prebivalcev, že vrsto let želja in potreba krajanov petih vasi Petrinje, Ocizla, Beka, Klanec in Prešnica, združenih v tri krajevne skupnosti. Predajo naložbe namenu so dočakali pred dnevi ob prazniku sv. Petra in Pavla.

V Klancu pri Kozini je koprski škof Jurij Bizjak pred dnevi 
blagoslovil razširjeno pokopališče.  Foto: Olga Knez
V Klancu pri Kozini je koprski škof Jurij Bizjak pred dnevi blagoslovil razširjeno pokopališče.  Foto: Olga Knez

KLANEC PRI KOZINI > Ob cerkvi in pokopališču pod mogočno, več kot 500 let staro lipo se je zbralo veliko domačinov z gosti, predstavniki občine, investitorja, izvajalca del, ter domačim župnikom Nikom Čukom in koprskim škofom Jurijem Bizjakom, ki je opravil blagoslov obnovljenega zidu in pokopališča.

Dolgo pričakovana investicija v širitev pokopališča, izgradnjo novega zidu ter ureditev okolice župnišča in mrliške vežice je pomembna pridobitev za kraj in občino, saj je v Klancu osrednje pokopališče za tri krajevne skupnosti oziroma pet vasi. Občina je po besedah županje hrpeljsko-kozinske občine Saše Likavec Svetelšek konec leta 2021 pričela z aktivnostmi, s katerimi je zagotovila vse potrebne lastniške, zakonske in druge podlage za izvedbo investicije. Kamniti zid okrog pokopališča, ki je bil zgrajen 1834 in leta 1983 obnovljen oziroma na novo ometan, je ponovno izveden v kamnitem izgledu, razširjen in ustrezno temeljen. Na novo je urejen servisni vhod, rekonstruirani so bili portalni kamni ob vhodu in kovana vrata. Urejena je bila tudi zunanja okolica. Dela je izvedlo podjetje zaključna gradbena dela Berat Mazreku iz Sežane, prenovo portalnih vrat pa podjetje Marmor iz Sežane. Vrednost celotnega projekta je znašala 97.553 evra. Iz participativnega proračuna so bila na predlog krajanke Amalije Metlika zagotovljena sredstva za ureditev zunanje okolice oziroma prostora pri lipah. Nad potekom investicije je bdel predsednik KS Klanec Primož Pečar.

V kulturnem programu, ki se je odvijal pod lipami ob pokopališču in se nadaljeval ob vaškem domu so sodelovali domačini, otroci in glasbeniki. Z recitacijami so se predstavili predstavniki vseh petih vasi, med njimi je domača pesnica Majda Mihalič - Tomaštova prebrala svojo pesem, ki jo je napisala ob 340-letnici domače cerkve sv. Petra in Pavla. Mlad glasbeni sestav pa je vodil župnik Niko Čuk. Za zabavni program je poskrbela domača pevka Nina Počkaj s kitaristom Leonom Strnadom. Mladi jahači lipiške šole pa so pod vodstvom Žarka Kariža prikazali nekaj točk jahalnih spretnosti in poželi obilen aplavz. Zvečer so se zbrani zavrteli ob zvokih ansamblov Lisjaki in Prizma.


Najbolj brano