Ločiti populizem od bolnih in smrti!

Niso prvič v dveh mesecih nastala nesoglasja v sedanji levosredinski koaliciji, je bilo pa minuli četrtek prvič jasno, da se razpoka v njej širi. Zakona o nujnih ukrepih za zagotovitev stabilnosti zdravstvenega sistema Levica ni podprla. Kar je v ljudeh okrepilo že nekaj let zasidrano prepričanje: Levica (in še kdo) ni zanesljiv partner. To se je potrdilo že v Šarčevi vladi, ki jo je sesula prav Levica in tako odprla vrata Janševi.

V zadnjih dveh mesecih sta Levica in SD že kazali mišice. Premier in poslanci Svobode še upajo, da bodo dojeli, kako naj dela vlada. Res pa ni nobena koalicija zabetonirana, ravnanje partnerjev pa je zrcalo njihovega dojemanja razmer. Te so vse slabše na vseh ravneh, zato pri sprejemanju ukrepov ni časa in prostora za soliranje in populizem. To je v četrtek izpostavil eden najuglednejših in najbolj spoštovanih zdravnikov, dr. Erik Brecelj. Poudarja, da gre za populizem čez trupla bolnikov. Da ti čakajo v čakalnih vrstah in umirajo. Levico poziva, naj predstavi rešitve, kako bo skrajšala čakalne vrste in v enem mesecu pokaže, kaj so naredili, ali pa naj izstopi iz vlade. “To je samo oviranje. Takega populizma smo imeli v preteklosti že preveč. 30 let,” je jasen Brecelj.

Bi bile smiselne dolge razprave, če pa bi čez noč morali sami plačati vsak pregled, operacijo? Pošteno je dati priložnost sprejetim ukrepom in zahtevati sodelovanje, ko bo na vrsti prava reforma.

Premier Golob, zdravstveni minister Bešič Loredan in večina levosredinskih poslancev upoštevajo mnenje uglednega strokovnjaka (s peščico sodelavcev, ki svetujejo ministru). Dr. Brecelj ob požrtvovalnem delu s težkimi rakavimi bolniki vseskozi neusmiljeno biča anomalije, ki ovirajo zdravljenje. Tudi nima navade pestovati osebnih zamer, če kdaj ni povabljen k sodelovanju. Kot so očitno tokrat užaljeni mnogi v zdravstveni srenji, ki zdaj niso sodelovali zgolj zato, ker so ukrepi res nujni takoj. Ker pa niso imeli priložnosti na dolgo in široko razglabljati in morda braniti že pridobljenih ugodnosti, so že zato tako odločno proti.

Zdrava pamet se sprašuje: kakšen bi bil učinek dolgega usklajevanja, sistem pa bi vmes kolabiral? Koliko smiselne bi bile dolge razprave, če pa bi čez noč moral vsak pregled in operacijo vsak sam plačati? Reven bolnik bi moral zadolžiti sebe, otroke in vnuke ali pa doma čakati na smrt. Le zdrav in dobro preskrbljen človek ima čas pametovati in se iti populizem.

Pošteno je dati priložnost novim ukrepom, hkrati pa terjati - kar obljublja Golob - da bo omogočeno dopolnjevanje s široko razpravo čez tri mesece in poldrugo leto, ko bodo pravkar sprejeti ukrepi že obrodili sadove in bo čas za pravo reformo.


Preberite še


Najbolj brano