Zlati evropski kolajni priplesali v Novo Gorico

Zadnji dnevi pred dopustniškim premorom so bili za ljubitelje modernih tekmovalnih plesov zapolnjeni z državnim in evropskim prvenstvom. Primorski klubi so v članski konkurenci na DP osvojili kopico odličij. Naši plesalci so nato tvorili velik del reprezentance za EP, kjer sta prvakinji postali članici novogoriškega ŠK Pro DC Alja Sedonja in Lia Ličen.

Alja Sedonja (Pro DC Nova Gorica) je evropska prvakinja v hip 
hopu. Foto: Jernej Šerjak
Alja Sedonja (Pro DC Nova Gorica) je evropska prvakinja v hip hopu. Foto: Jernej Šerjak

MEDVODE, SKOPJE > Prvi julijski teden je bil za tekmovalke in tekmovalce Plesne zveze Slovenije, ki se ukvarjajo z modernimi tekmovalnimi plesi, povsem zapolnjen z državnim prvenstvom v Medvodah in nato z evropskim prvenstvom v severno makedonski prestolnici Skopje.

Na EP v hip hopu, poppingu in v hip hop battlih je svoje znanje prikazalo 1500 tekmovalcev iz 21 držav. Slovenska reprezentanca je osvojila kar 22 odličij in se vrnila domov s sedmimi naslovi. K izvrstnemu uspehu sta veliko prispevali tudi plesalki novogoriškega Športnega kluba Pro DC. V disciplini hip hop solo članice je evropska prvakinja postala Alja Sedonja, ki je osvojila še srebro v hip hop battlih, kjer je vse tekmice ugnala še ena plesalka novogoriškega kluba, Lia Lačen. Alja in Lia sta sicer tudi aktualni državni prvakinji v dvojicah v electric boogieju, Lia pa je v tej disciplini solistična prvakinja.

Navdušenje za moderne tekmovalne plese, kjer so vadbo v zadnjih dveh letih močno okrnile omejitve zaradi covida-19, se je v Sloveniji sicer vrnilo. Na državnem prvenstvu za vse kategorije v Medvodah se je zvrstilo kar tisoč nastopov, odličja pa je osvojilo 31 klubov. Najuspešnejši pri zbiranju medalj je bil ljubljanski Bolero (67) pred mestnim tekmecem PK Kazina (36). Visoko tretje mesto je zasedel novogoriški Pro DC (32). Ponaša se s kar 15 državnimi prvaki. Drugi kakovosten plesni center modernih zvrsti plesa na Primorskem je Ajdovščina. Tamkajšnji klub ADC je osvojil tri odličja EL1 pa dve.

Novogoričani so tudi letos v absolutni konkurenci dobro tekmovali v break dancu. Višje ocene od njihove skupine Labodje jezero je prejela le skupina ljubljanskega ŠKD Bast. Posamično sta se v hip hip battlih na drugem oziroma tretjem mestu zvrstila Anai Erce in Lia Lačen. Zmagal je Marko Stupar (Bolero). Lačnova je slavila še v stepu.

V članskem posamičnem hip hopu sta na DP najvišji mesti osvojila Primorca Martin Sorgo (EL1 Ajdovščina) in Anai Erce, v ženski konkurenci pa je bila boljša od Lie Lačen le Danaja Ažman (Bolero).

V orientalskih plesih je bila med članskimi skupinami najboljša novogoriška, kot solistka pa je bila srebrna Jerneja Badalič (Pro DC). Prvakinja je postala Erika Bajde (Miki Radomlje). Pro DC se je v teh zvrsteh plesov veselil še zlata v konkurenci malih članskih skupin, poleg tega pa sta se na vrhu solistične ženske konkurence v disciplini oriental show zvrstili še Novogoričanki Lija Mozetič in Tiana Gorjup.


Najbolj brano