Novak Đoković sedmič zmagovalec Wimbledona

Srbski teniški zvezdnik Novak Đoković je sedmič v karieri osvojil naslov v Wimbledonu, potem ko je v finalu tretjega grand slama sezone ugnal Avstralca Nicka Kyrgiosa s 4:6, 6:3, 6:4 in 7:6 (3).

Đoković je v rekordnem 32. finalu grand slamov vpisal novo zmago 
ter pobral ček za 2,36 milijona evrov. Foto: Profimedia
Đoković je v rekordnem 32. finalu grand slamov vpisal novo zmago ter pobral ček za 2,36 milijona evrov. Foto: Profimedia

WIMBLEDON > Za 35-letnega Novaka Đokovića je bil to hkrati četrti zaporedni naslov v Wimbledonu (Björn Borg in Roger Federer imata rekord s petimi zaporednimi) in skupno 21. na turnirjih za grand slam, s čimer le za enega zaostaja za rekorderjem, Špancem Rafaelom Nadalom, ki je zaradi poškodbe turnir končal v polfinalu.

Za prvopostavljenega Srba je bila to tudi prva zmaga proti Avstralcu, ki je v finalu grand slama igral sploh prvič. Kyrgios, prvi nepostavljeni finalist Wimbledona po rojaku Marku Philippoussisu leta 2003, je namreč leta 2017 dobil oba dosedanja obračuna, in sicer v Acapulcu in Indian Wellsu - brez oddanega niza.

Iz niza v niz vsiljeval svoj ritem

Tokrat je Avstralec, sicer 40. igralec sveta, tudi dobro začel, nato pa je Đoković iz niza v niz počasi vsiljeval svoj ritem in v rekordnem 32. finalu grand slamov vpisal novo zmago ter pobral ček za 2,36 milijona evrov.

"Ta turnir meni in ekipi pomeni ogromno, vedno bo najbolj poseben zame. Ko sem pri petih letih videl zmago Peta Samprasa v Wimbledonu, sem rekel staršema, naj mi kupita lopar. Nato sem vedno sanjal o tem, da bom enkrat zmagal na tej travi. Ta turnir je res poseben zame," je dejal organizatorjem Đoković, ki je sicer slabše začel boj.

Po izenačenem uvodu je v prvem nizu Kyrgios, ki je ob porazu zaslužil 1,24 milijona evrov, v peti igri prišel do dveh žogic za odvzem servisa, izkoristil pa drugo po dvojni napaki prvega nosilca. To prednost je ohranil do konca niza, ki ga je dobil s 6:4.

V drugem nizu je bil Đoković tisti, ki je prišel do prve priložnosti za "break", v četrti igri je na servis tekmeca prišel do vodstva s 40:0, nato pa z nekaj sreče izkoristil prvo žogico za 3:1. V deveti igri je Avstralec, ko je med drugim ujel skrajšano žogo in jo z diagonalo poslal mimo Đokovića, prišel do treh točk za "re-break", a vse zapravil. Nato pa je Srb dobil igro in tudi niz s 6:3.

Že v uvodni igri tretjega niza se je Avstralec spet znašel v škripcih, a se vendarle rešil in povedel z 1:0. Pozneje sta ob raznovrstni igri, ki je zabavala zbrano občinstvo, dobivala igre na svoj začetni udarec, v deveti igri pa je vse bolj živčni Kyrgios naredil nekaj neizsiljenih napak in tekmeca poslal v prednost s 5:4 na svoj servis. Đoković je to izkoristil za prednost z 2:1 v nizih.

Toda v četrtem nizu sta bila spet oba zbrana in izenačena, vseeno pa je Đoković nekoliko lažje osvajal igre na svoj servis. Igralca sta v tem nizu tako prišla do podaljšane igre, v tej pa je Đoković hitro povedel s 4:1 in 5:1 po nekaj Kyrgiosovih napakah, pri 6:1 pa je imel pet zaključnih žogic, po približno treh urah pa je izkoristil tretjo.

"On je nekaj podobnega bogu"

"On je nekaj podobnega bogu," se je na tekmeca po dvoboju ozrl Avstralec in nadaljeval: "Čestitam mu za zmago, vsi vedo, da imava na trenutke težak odnos, ampak hvala, da si to zdržal."

Avstralec je v izjavah, ki so bile na pol v šali, dodal, da bo zdaj nujno treba na počitnice in da se bo enkrat vrnil v Wimbledon, ne ve pa še kdaj. "Z ekipo smo res izčrpani," je zaključil.

Zato pa je Đoković prepričan, da se bo Kyrgios, ki je Srba večkrat v karieri zbodel zaradi različnih potez, vrnil tudi v finale Wimbledona. "Težko je najti tolažilne besede, toda pokazal si, zakaj si eden najboljših na svetu. Želim ti res vse najboljše. Zelo te spoštujem, vse se ti sestavlja na svoje mesto in bomo od tebe še veliko videli," pa je še povedal Đoković in v smehu zaključil: "Nisem si pa mislil, da bom tako lepo govoril o tebi. To je zdaj uradno 'bromance'."

Pred dvobojem sta se igralca tudi dogovorila, da zmagovalec plača večerjo: "Zato pa je Nick tudi izgubil," se je še pošalil srbski zvezdnik.


Najbolj brano