Glasbeno svojstvena 23. Sajeta se zaključuje z elektronskim melosom

Jutri pod večer se zaključuje 23. izvedba najstarejšega in najmanjšega, glasbeno svojstvenega, tolminskega festivala Sajeta, ki je obiskovalcem ponovno ponudil vznemirljiv in zelo obsežen program. Zaradi ukinitve državnega sofinanciranja so se morali nekaterim tujim zasedbam odpovedati. Prevladovali so slovenski ustvarjalci, ki dokazujejo, da je majhna Slovenija v izvenžanrskem glasbenem ustvarjanju izjemno močna.

V torek zvečer je navdušil čezžanrski slovenski trio M.U.G, ki se 
spogleduje z avantrockom, jazzom in etnojazom. Foto: Goran Jevtić
V torek zvečer je navdušil čezžanrski slovenski trio M.U.G, ki se spogleduje z avantrockom, jazzom in etnojazom. Foto: Goran Jevtić

TOLMIN > Od torka pa vse do jutri mednarodni Sajeta Art &Music festival povezuje okoli 50 ustvarjalcev najrazličnejših glasbenih zvrsti s poudarkom na kreativnosti in eksperimentiranju. Številni obiskovalci, zlasti pa otroci, so ponovno ustvarjali in se učili v različnih delavnicah. Med drugim so se spoznavali s polstenjem volne, tradicionalnima petja, kvačkali so, ponovno je pritegnila zvočna delavnica, izvedli so plesno delavnico Tihi dialog, spoznavali so se z jogo in capoeiro. Tudi tokrat je prevladovalo sproščeno vzdušje, srečali so se stari znanci, ki na festival redno prihajajo. Vreme jim je bilo kar naklonjeno, le krajše plohe so v vročem tednu občasno ohladile glave. Blaž Kosovel je na atraktiven način predstavil svojo knjigo Zakaj ZDA nimajo kulturnega ministrstva, v kateri med drugim predstavlja ZDA kot državo, kjer kultura ni imela glavne vloge pri njenem nastanku, kot to velja za države v Evropi.

Več koprodukcij, sodelovanje s festivalom Od:vod

“Letošnja novost je več koprodukcij in sinergija z festivalom elektronske glasbe Od:vod. Zato je Sajeta zadnje tri dni bolj elektronsko obarvana. V glasbenem programu bi izpostavil koncert Tomaža Groma in Zlatka Kavčiča v koprodukciji z zavodom Sploh iz Ljubljane. Koprodukcijski je bil tudi tudi koncert italijanske skupine Gertrude kvintet. Seveda pa ne smemo mimo omembe včerajšnjega koncerta kultne srbske zasedbe Obojeni program, ki deluje že štiri desetletja,“ nekaj poslastic izpostavlja vodja festivala Janez Leban. Obojeni program med drugim promovira nedavno izdani album Odličan hrček, ob tem pa frontman Branislav Babić - Kebra poudarja, da pri njihovem ustvarjanju ne gre zgolj za glasbo, gre tudi za estetiko, za celo akcijo v povezavi s publiko.

Pozornost mladim glasbenikom

Leban je pohvalil obetavno mlado domačo glasbenico iz Modreja Arlo Zarja: “S svojim nastopom je dokazala, da je res talent in če bo dobro delala, je pred njo vznemirljiva glasbena pot. Sajeta vsa leta ponuja priložnost tudi mladim glasbenim ustvarjalcem.” Kot pravi, slovenski glasbeniki prevladujejo zato, ker so se morali zaradi ukinitve državnega sofinanciranja tik pred zdajci odpovedati dražjim tujim skupinam, ki pa so odpovedi sprejele z velikim razumevanjem in Sajeto soglasno podpirajo. Sopotnik Sajete in redni obiskovalec ter poznavalec tolminskega festivalskega dogajanja Miha Kozorog ocenjuje, da sploh ni slabo, da je program slovensko obarvan, saj razkriva, koliko dobre glasbe nastaja v majhni Sloveniji. “Tolmin je s svojimi festivali slovenska posebnost, Sajeta je biser v tej ogrlici. Res me čudi odločitev na občinski ravni, da naj bi Sotočje izvzeli in festivalskega prizorišča.” Z njim soglaša tudi multi instrumentalist Samo Kutin, ki je vodil otroško glasbeno delavnico: “Sajeta mora ostati na Sotočju!”


Najbolj brano