Tekel je tudi jugoslovanski rekorder

Sezona primorskega pokala v gorskih in ravninskih tekih po dveh osiromašenih letih teče nemoteno. V Vrhpolju pri Kozini se je potil tudi nekdanji jugoslovanski maratonski rekorder Mirko Vindiš, v Idriji pa je zmagal Jernej Šemrov.

V Idriji se je v hudi vročini dodatno potilo  27 tekačev. Foto: Igor Mušič
V Idriji se je v hudi vročini dodatno potilo 27 tekačev. Foto: Igor Mušič

IDRIJA, VRHPOLJE > Športno rekreativno društvo iz Vrhpolja pri Kozini je pripravilo že 12. gorski tek čez Veliko Gradišče. Najuglednejši tekmovalec je bil dvakratni ptujski olimpijec, 58-letni Mirko Vindiš, ki je leta 1987 s še danes odličnim časom 2:13,39 postavil jugoslovanski maratonski rekord. Tokrat se je v malem maratonu (21 km), s katerim se je spoprijelo šest tekačev, moral zadovoljiti z drugim mestom in časom malo pod dvema urama (1:53). Premagal ga je Izolan Asim Kaltak (1:43). Vindiš se sicer ukvarja z ultramaratoni, dolgimi 100 kilometrov in več.

Za primorski pokal je štel 8100 metrov dolg tek s po 240 višinskimi metri vzpona in spusta. Med 25 moškimi je po dobre pol ure (30,59) prvi ciljno črto prečkal član AD Olimpik iz Krope Primož Piškur. Najboljšo primorsko uvrstitev je s četrtim mestom in časom 34,13 dosegel ajdovski tekač Elis Filipič (Endorfin).

Vseh osem deklet je na isti razdalji ugnala Anja Mikuž iz Gozda na Ajdovskem (39,25). Na Primorsko sta šli tudi ostali odličji - srebro Pivčanki Rebeki Petrovčič (40,41), bron pa Mihaeli Tušar (Nanos Podnanos, 43,44). Na krajši progi so tekli tudi otroci.

Primorski ravninski pokal se je nadaljeval v Idriji s tekom v Belo. Gostilo ga je idrijsko društvo HG Trail. Tekmovanje je bilo del idrijskega dneva brez avtomobila, ki je pozornost ljubiteljev rekreacije razpršilo še na ostale dogodke - na ogledni trail tek na Krekovše, na planinski pohod ter na pohod do kopanja na mestnem naravnem kopališče ob sotočju Idrijce in Belce.

Kljub temu se je na 8200 metrov dolgo progo pognalo 27 tekačev. Najhitrejši je bil Jernej Šemrov iz Hotedršice, ki se je spustil pod mejo pol ure (29,43). Najvišjo primorsko uvrstitev je prispeval član Nanosa Primož Cergolj (32,01), takoj za njim pa je v cilj pritekel prvi domačin Samo Leban (TSK Idrija) 32,29. Žensko zlato je odnesla idrijska članica TK Kobarid Sergeja Lipušček (36, 28).

Idrijski organizatorji so že začeli sklepne priprave na njihovo glavno prireditev - mednarodni festival tekov v naravi HG Trail, ki bo 20. avgusta ponudil šest tekmovalnih prog - od začetniške otroške do kraljevske 106 kilometrov dolge. Nastop na njej bo štel kot kvalifikacijski za udeležbo na naslednjem ultra trail teku svetovne serije.


Najbolj brano