Takšen bo novi električni korejec

Pri avtomobilskemu velikanu so v skladu z dolgoročno elektromobilno strategijo pred nekaj dnevi prvič pokazali limuzino s kupejevskim zadkom, ki nosi oznako ioniq 6.

 Korejski proizvajalec bo podrobne tehnične podatke razkril čez 
sredi tega meseca.  Foto: Hyundai
Korejski proizvajalec bo podrobne tehnične podatke razkril čez sredi tega meseca.  Foto: Hyundai

Štirivratna limuzina ima zanimivo obliko - s strani deluje kot lok, ki spredaj prebija zrak, zadaj pa ga prav tako nežno spušča k tlom. Vse skupaj ni le estetsko, ampak je zagotovo tudi v službi aerodinamike in se zelo zgleduje po konceptu prophecy. Sprednji del ima minimalistično obliko, tako na spodnjem delu odbijača kot povsem v kolesne loke in na ravni sprednji pokrov poravnane luči. S strani lahko začutimo dve lokasti liniji - eno na strehi in drugo na boku, ki še poudarja obliko.

Na vratih ni navadnih vzvratnih ogledal, pač pa kamere. Zaključek ioniqa 6 je športen. Na koncu zadnje šipe je spojler, pod njim pa še manjši račji repek, ki zaključuje karoserijo. Zadnje luči tečejo čez celotno širini in imajo kvadratne elemente, ki delujejo retro futuristično. Skratka, spomnite se 8-bitnih računalnikov. Notranjost je minimalistična z dvema zaslonoma, postavljenima v enotno ohišje, ob A-stebričkih pa sta še dva, ki prenašata sliko vzvratnih kamer.

Ioniq 6 si deli platformo z manjšim ioniqom 5 in kio EV6. Limuzina naj bi imela baterijo z zmogljivostjo 77,4 kWh, z dvema elektromotorjema pa moč približno 220 kW.


Najbolj brano