Med gašenjem požara na Trstelju eksplodirala granata

Podtalni požar, ki je v torek zajel dva hektarja in pol pobočja Stola, ter požar, ki je v sredo opoldne zagorel na Trstelju, so poklicni in prostovoljni gasilci s pomočjo vojaških helikopterjev danes pogasili. Pomagal jim je tudi dež. Na Trstelju je v sredo med gašenjem požara eksplodirala topovska granata, zato bodo pirotehniki v teh dneh pregledali požarišče.

Zaradi varnosti so se v sredo po eksploziji  gasilci umaknili z roba 
požara na varno lokacijo, požar pa je gasil helikopter. Foto: PGD Šempeter pri Gorici
Zaradi varnosti so se v sredo po eksploziji gasilci umaknili z roba požara na varno lokacijo, požar pa je gasil helikopter. Foto: PGD Šempeter pri Gorici

TRSTELJ, STOL > Ko so v sredo dopoldne podtalni ognjeni zublji na težko dostopnem pobočju kobariškega Stola, pod Muzcem, uničevali suho travo, podrastje in grmičevje, je zagorelo tudi na Trstelju blizu vasi Temnica. S požarom so se na težko dostopnem kraškem terenu borili novogoriški poklicni gasilci ter gasilci okoliških prostovoljnih gasilskih društev Kostanjevica, Dornberk, Renče-Vogrsko, Kanal, Dobrovo, Šempeter in Nova Gorica. Požar so do večera uspeli obvladati. Ponoči in danes dopoldne so zalivali požarišče, opoldne pa je bil požar pogašen. Zgorelo je nekaj mešanega gozda in podrasti na območju dveh hektarov.

Na Trstelju je v sredo hitro za tem, ko se je vnel požar, eksplodirala 75-milimetrska topovska granata. “Tu je v času prve svetovne vojne namreč potekala frontna linija Avstro-Ogrske in italijanske vojske,” je pojasnil poveljnik državne enote za varstvo pred NUS Darko Zonjič. “Ta granata ima sicer zelo debele stene, a ko pride vanjo ogenj, je 200 stopinj Celzija toplote dovolj za eksplozijo,” je še orisal.

Pripadnika severnoprimorske enote za varstvo pred NUS sta se kmalu po eksploziji odpeljala na območje požara. “Predlagal sem, da se vse gasilce z roba požara odstrani na varno lokacijo ter aktivira helikopter za gašenje požara,” je pojasnil vodja severnoprimorske enote Aljaž Leban.

Tako je po gašenju požara na Stolu v sredo popoldne nad Trstelj priletel vojaški helikopter, pirotehnika pa sta z detektorjem kovin pregledala 800 kvadratnih metrov območja na zunanji liniji v smeri, kjer bi se lahko širil požar. Glede na nasičenost območja z nevarnimi ostalinami iz časa prve svetovne vojne bodo v naslednjih dneh pregledali območje požarišča z detektorji kovin in ocenili stanje.

Medtem ko je požar na Stolu najverjetneje zanetila strela, pa vzrok požara na Trstelju za zdaj še ni znan. Požara sta bila včeraj opoldne že pogašena.


Najbolj brano