Spremeniti bo treba potrošniške navade

Z ozaveščanjem kupcev okrepiti lokalno samooskrbo in povečati potrošnjo ekološko in biodinamično pridelane hrane je cilj novega projekta, v katerem so se povezali LAS Vipavska dolina, LAS s CILjem in LAS V objemu sonca ter LAS Zeleni trokut iz Hrvaške. S partnerji želijo okrepiti sodelovanje med pridelovalci in predelovalci, vzpostaviti kratke oskrbne verige in spremeniti potrošniške navade.

Partnerji projekta Prehod na sonaravno oskrbo s hrano želijo 
potrošnike in pridelovalce ozaveščati o pomenu ekološko in 
biodinamično pridelane hrane.
Partnerji projekta Prehod na sonaravno oskrbo s hrano želijo potrošnike in pridelovalce ozaveščati o pomenu ekološko in biodinamično pridelane hrane.  

AJDOVŠČINA > “Glavni razlog, zaradi katerega smo tri lokalne akcijske skupine pristopile k projektu, je zelo šibka oskrba lokalnega prebivalstva s sonaravno hrano, ki je bila nekoč osnovna življenjska vrednota naših prednikov. Le s sonaravnim kmetovanjem lahko ohranjamo naravno okolje živo za naslednje rodove in uspešneje kljubujemo podnebnim spremembam, ki so na našem območju že prisotne,” je pojasnil Janez Furlan, predsednik upravnega odbora LAS Vipavska dolina, ki je vodilni partner projekta.

Lokalne akcijske skupine želijo s partnerji v projektu, ki se bo začel jeseni in bo trajal 27 mesecev, omogočiti trajnostni prehod na ekološko in biodinamično kmetovanje, povezati pridelovalce in predelovalce ter vzpostaviti kratke oskrbne verige. Hkrati želijo potrošnike, pridelovalce in predelovalce ozaveščati o vplivu sonaravne hrane na zdravje ter vplivu nakupnih navad na razvoj podeželja, okolje in podnebne spremembe.

Janez Furlan

LAS Vipavska dolina

“Le s sonaravnim kmetovanjem lahko ohranjamo naravno okolje živo za naslednje rodove in uspešneje kljubujemo podnebnim spremembam, ki so na našem območju že prisotne.”

Didaktični vrt, oprema za čebelarje ...

V dejavnosti, ki jih bodo pripravili partnerji, bodo vključili različne ciljne skupine. Občina Ajdovščina bo z OŠ Danila Lokarja za otroke s posebnimi potrebami ter druge osnovnošolce uredila didaktični vrt, OŠ Dobravlje bo dobila novo opremo za delovanje čebelarskega krožka, za Učni center Brje, kjer bodo potekala številna strokovna srečanja za ozaveščanje in dvig kompetenc o ekološkem in biodinamičnem kmetovanju in predelavi hrane, pa bodo kupili dodatno opremo za predelavo sadja, zelenjave in zelišč.

280.000 evrov evropskega denarja

Lokalne akcijske skupine LAS Vipavska dolina kot vodilni partner, LAS s CILjem in LAS V objemu sonca, ki pokrivajo deset občin na severnem Primorskem, bodo jeseni začele projekt Prehod na sonaravno oskrbo s hrano. S partnerji, med njimi so še LAS Zeleni trokut iz Hrvaške, RRA Rod, Občina Ajdovščina, Društvo za biološko-dinamično gospodarjenje Ajda Goriška, Ekološka kmetija Ipavec ter OŠ Danila Lokarja Ajdovščina, so za projekt dobili 280.000 evrov iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja.


Najbolj brano