Sotočje sožitja

Festivali so Tolminu prinesli veliko prepoznavnost, nedvomno so pospešili razvoj turizma in majhno mestece v dolini Soče postavili na svetovni turistični zemljevid. Ker pa v zadnjih dveh desetletjih domačini uspešno razvijajo tudi drugačno, trajnostno in s športi na prostem povezano ponudbo ter vabijo v idilično, mirno in varno naravno okolje, je bilo slej ko prej pričakovati, da bo prišlo do navzkrižja interesov in želja. Festivali so za mnoge postali s svojim punk in rock melosom motnja, številni pa jih podpirajo.

Zato je kompromis med organizatorji festivalov in širšim lokalnim okoljem nujen. Trudijo se in zdi se, da dogovor ni utopija, kot je kazalo še pred nekaj leti.

Ključno pri vsem tem je, da bi dosegli nekaj lepega, da se gostje iz vsega sveta družijo z domačini in med sabo, se spoznavajo, širijo tolerantnost in obzorje duha.

V letošnjem festivalskem dogajanju, ki se po epidemiji covida vrača s polno paro, se obeta nekaj sprememb, ki so se v preteklosti zdele nedojemljive. Ožje območje sotočja rek Tolminke in Soče s plažo bo spet odprto za vse od zgodnjega jutra do večera. Ponoči pa ne. Za prihodnje leto načrtujejo odprtje tudi čez noč. Zdi se, da naj to ne bi bil problem, logistično pa je - v povezavi s tem, kdo naj bi skrbel za varnost in odvažanje odpadkov. Ker festivali so bili doslej odgovorni samo za svoje goste. Treba bo najti kompromisno rešitev v sodelovanju s tolminsko Komunalo, občinskimi redarji in organizatorji. Kako preprečiti dostop obiskovalcev Sotočja do prizorišča z odri - tudi to je vprašanje. Morda z dodatno ograjo nad cesto mimo Sotočja. V tem primeru bi tudi bife na Sotočju lahko deloval brez težav, kot v dnevih brez festivalov. Ključno pri vsem tem je, da bi s kompromisom dosegli nekaj lepega, namreč to, da se gostje z vsega sveta družijo z domačini in med sabo, se spoznavajo, postajajo bolj tolerantni in širijo obzorje duha.

Kako bo z dolgoročnimi načrti o trajnostnem razvoju Sotočja, ki jih je tolminska občina zasnovala s svojo delovno skupino, je še odprto vprašanje. Osnova je v predlogu, da naj bi tam zgradili kompetenčni slovenski učni center za outdoor športe z manjšim hotelom. Dodatnih predlogov je veliko, nekateri bi tam radi videli kar olimpijski bazen. Vse ne gre skupaj, poudarjajo člani delovne skupine. Opozarjajo, da bi dodatni načrti obremenili občinski proračun. Menijo pa tudi, da si Tolminci na Sotočju najbrž ne želijo izključno zabaviščnega centra po zgledu Zrče.

Ker se zavedajo odgovornost do Sotočja, se občinski svetniki v iztekajočem mandatu glede prihodnosti tega prostora še ne opredeljujejo. Počakali bodo na novo vodstvo in dodatne argumente.


Preberite še


Najbolj brano