Poročna pravljica v drami podražitev

Poroka je eno veliko praznovanje. Obenem je tudi resen obred, ko si dva človeka pred matičarjem obljubita večno zvestobo. In kot se za vse take največje in najlepše mejnike v življenju posameznika spodobi, ima poroka tudi svojo ceno in s sabo prinaša nemalo stresa. Zato mnogi ob besedi poroka ali zmajujejo z glavami ali pa se jim zasvetijo oči ... Kako bo pa jeseni?

Po epidemiji je pri nas nastopil pravi mali “poročni bum”. Pari, ki so se želeli poročiti v času, ko je ves svet v negotovost postavljal novi koronavirus, so morali na poročno pravljico za nekaj časa pozabiti ali jo prestaviti. Za tiste, ki verjamejo v pravljične, magične, numerološko močne in usodne datume, je bilo to še toliko težje.

In če so mnogi mladoporočenci za izmenjavo poročnih zaobljub čakali, da mine epidemija, bodo morda drugi (po)čakali na konec krize?

Porok je toliko in takšnih dimenzij, kolikor je parov. Poročni obred je namreč lahko preprosta civilna slovesnost v mestni hiši ali razkošno slavje na elitni lokaciji, kjer v zakonski stan skačejo tudi slavni. Nekateri so za velike poroke s svati in sorodniki z vseh koncev sveta, spet drugi se na izbrani idilični lokaciji poročijo le v družbi prič, nato pa sledi slavje za vse povabljene prijatelje in svojce. V nekaterih kulturah traja poroka lahko več dni, vključuje verske obrede ...

Kot pripovedujejo organizatorji porok, so te zadnje čase, predvsem zaradi vpliva z družbenih omrežij, kar razkošne. Kdor si to lahko privošči, se lahko izgone še vzporednim skrbem, ki sodijo k takšnemu dogodku, ter načrtovanje, naročanje in logistiko zaupa strokovnjakom. Še posebej neveste v času priprav po spletu iščejo ideje za najlepši dan v življenju, ki naj bi bil točno tak, kot v pravljici - in z rdečo nitjo.

A v poplavi vsakodnevnih podražitev, ko v nebo segajo cene goriv, gradbenega materiala, hrane ..., se lahko hitro razblinijo tudi sanje o razkošni poročni pravljici. In če so mnogi mladoporočenci za izmenjavo poročnih zaobljub čakali, da mine epidemija, bodo morda drugi (po)čakali na konec krize? Krize, ki se zaradi tisoč in enega vpliva iz tujine, kot nam zatrjujejo analitiki, šele dobro začenja. Kaj točno nas čaka jeseni, si ne upa napovedati nihče. Če bi se družinski prihodki v tem času kakorkoli povečali, bi to bilo zelo dobrodošlo, v nasprotnem primeru bomo še mesece živeli le iz rok v usta. Da bi ob tem kaj prihranili ali morda še vlagali, pa lahko mirno pozabimo. Tako kot tudi na višji standard in razkošne poroke, ki ne bodo zdržale sto in več svatov, ampak bosta morda le priči zadostovali za enega najlepših dni v življenju.


Preberite še


Najbolj brano