Slovenija pred polnimi Stožicami nadigrala Hrvaško

Slovenska košarkarska reprezentanca je vknjižila tretjo zmago v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2023. Pred razprodanimi Stožicami je pod taktirko Luke Dončića in Gorana Dragića premagala Hrvaško s 97:69 (33:8, 54:35, 76:51).

To je bil zadnji nastop Gorana Dragića v dresu slovenske košarkarske reprezentance. Foto: Jure Makovec/STA
To je bil zadnji nastop Gorana Dragića v dresu slovenske košarkarske reprezentance. Foto: Jure Makovec/STA

LJUBLJANA > Slovenska košarkarska reprezentanca je vknjižila tretjo zmago v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2023. Pred razprodanimi Stožicami je pod taktirko Luke Dončića in Gorana Dragića premagala Hrvaško s 97:69.

Za Slovenija je bila to predzadnja tekma v prvem delu kvalifikacij. V nedeljo jo čaka še gostovanje v Stockholmu, v drugem delu pa novih šest tekem z nasprotniki iz skupine D (Nemčija, Izrael, Poljska, Estonija). Na SP, ki bo na Japonskem, Filipinih in v Indoneziji, se bodo uvrstile po tri najboljše ekipe iz vsake skupine drugega dela.

Izbranci selektorja Aleksandra Sekulića so v petih nastopih dvakrat premagali Hrvaško, enkrat Švedsko in dvakrat izgubili s Finsko. V skupini C zasedajo drugo mesto za Finsko, ki ima štiri zmage, glede na to, da se v drugi del prenašajo vsi izidi iz prvega dela, pa bo pomembna tudi nedeljska tekma ob 17. uri proti Švedski.

Zadnji nastop Gorana Dragića v državnem dresu pred domačo publiko

Za Gorana Dragića je bil to zadnji nastop v državnem dresu pred domačo publiko. Kapetan zlate reprezentance iz Istanbula 2017 je v slabih 22 minutah na parketu dosegel 19 točk (met 8:16), ob predstavitvi pred tekmo pa je bil s strani gledalcev nagrajen s stoječimi ovacijami.

Goran Dragić: "Odigrali smo neverjetno prvo četrtino in zabeležili zelo pomembno zmago v boju za uvrstitev na svetovno prvenstvo. Vedeli smo, da tekma ne bo lahka, saj ima Hrvaška zelo dobre posameznike, vendar smo bili mi očitno bolje pripravljeni in izjemno motivirani. Publika je tudi odigrala svoj del igre. Bila je fantastična. Vesel sem, da sem prvič po dolgem času odigral celo tekmo brez opornice za koleno. Zahvalil bi se rad vsem soigralcem, ki so mi v zadnjih dveh tednih pričarali občutke iz 2017. Kemija je na visokem nivoju. Izkoristiti moramo to in zmagati tudi v Stockholmu. Nato pa bomo videli, kako naprej. Na evropsko prvenstvo bom šel, če ne drugače, kot gledalec."

Luka Dončić je za las zgrešil trojnega dvojčka - 21 točk (met 6:14), 10 podaj, 8 skokov, Mike Tobey se je izkazal s 16 točkami (met 7:10) in 13 skoki, med strelce pa se je vpisalo še osem drugih slovenskih košarkarjev.

Luka Dončić: "Gledalci v Stožicah so znova dokazali, da so najboljši navijači na svetu. Pripravili so nepozaben spektakel, v katerem sem užival vsako minuto. Fantastično vzdušje nam pa vlilo dodaten zagon, da smo že v prvi četrtini opravili večji del naloge. Začeli smo izjemno v obrambi - Hrvaška je v desetih minutah dosegla le osem točk, hkrati pa nam je stekla tudi igra v napadu. V nedeljo nas čaka še tekma na Švedskem, ki jo moramo vzeti enako resno, saj se vse točke iz prvega dela prenašajo v nadaljevanje kvalifikacij."

Dogajanje na parketu ni razočaralo 12.500 srečnežev, ki so si lahko spektakel leta ogledali v živo v Stožicah. Uživali so že nekaj ur pred tekmo v okolici dvorane, se sprostili ob predstavitvi ekip in uverturi v tekmo ter eksplodirali v prvi četrtini, ki jo je Slovenija dobila s 25 točkami razlike (33:8).

V uvodnih desetih minutah razorožili Hrvate

Začetna peterka selektorja Aleksandra Sekulića Goran in Zoran Dragić, Edo Murić, Mike Tobey in Luka Dončić je v uvodnih desetih minutah razorožila Hrvate in praktično odločila tekmo. Po delnem izidu 20:0 je Slovenija v deveti minuti vodila 27:6; Dončić je v prvi četrtini dosegel enajst točk, Goran Dragić pa devet.

Aleksander Sekulić, selektor Slovenije: "Najprej bi se rad zahvalil gledalcem, ki so pripravili edinstveno in nepozabno vzdušje, ki je naše igralce že v prvi četrtini poneslo, tako da so z delnim izidom 20:0 več ali manj rešili vprašanje zmagovalca. Ob taki prednosti je bilo nadaljevanje veliko lažje. Kot drugo pa bi se rad zahvalil Goranu Dragiću, da je znova oblekel slovenski dres in nam pomagal na zelo pomembni tekmi. Veličastno je voditi ekipo, v kateri imaš verjetno najboljšega košarkarja na svetu, MVP evropskega prvenstva 2017 in deset izjemnih fantov, ki so pripravljeni žrtvovati vse za uspeh reprezentance. To je velika stvar za slovensko košarko, Košarkarsko zvezo Slovenije in vse ljubitelje športa v Sloveniji. Vsakič znova sem ponosen in počaščen, da sem del te zgodovine."

Visoka prednost (38:11) je malce uspavala slovensko zasedbo, tako da so se Hrvati v 19. minuti približali na 49:35, bližje pa jim ni uspelo priti, saj je selektor vrnil na parket udarno zasedbo, ki je razliko v začetku drugega dela znova vrnila na varno razdaljo + 20 točk.

Preostanek tekme je bil tako zgolj formalnost ter priložnost, da so tudi preostali slovenski igralci dobili priložnost za igro. Seveda so ob vsem tem najbolj uživali gledalci, ki so lahko brez skrbi spremljali zaključek tekme ter se veselili zaslužene in pomembne zmage Slovenije.

* Dvorana Stožice, gledalcev 12.500, sodniki: Rosso (Francija), Castillo (Španija), Proc (Poljska).

* Slovenija: G. Dragić 19 (3:7), Nikolić 6, Murić 8, Tobey 16 (2:3), Blažič 2, Hrovat 9 (3:4), Z. Dragić 8, Glas 3, Macura 2, Čebašek 3, Dončić 21 (6:8).

* Hrvaška: Filipović 5, Hezonja 22 (3:5), Zubčić 4 (1:2), Drežnjak 2, Rogić 3 (1:2), Zubac 14 (4:10), Žižić 6 (2:2), Bogdanović 13 (0:1).

* Prosti meti: Slovenija 14:22, Hrvaška 11:22.

* Met za dve točki: Slovenija 25:34, Hrvaška 17:38.

* Met za tri točke: Slovenija 11:37 (Dončić 3, Nikolić 2, Murić 2, Z. Dragić 2, Glas, Čebašek), Hrvaška 8:28 (Hezonja 3, Bogdanović 3, Zubčić, Filipović).

* Skoki: Slovenija 49 (39 + 10), Hrvaška 36 (28 + 8).

* Osebne napake: Slovenija 24, Hrvaška 20.

* Pet osebnih: /.


Najbolj brano