Po lanskih vzletih zdaj še nad oblake

Pet produkcij in koprodukcij ter obilica drugih predstav in odrskih dogodkov bo v naslednji sezoni popeljala abonente in obiskovalce Slovenskega stalnega gledališča Trst (SSG) nad oblake. Repertoar sezone 2022/23 so nedavno predstavili na vrtu tržaškega mestnega muzeja Sartorio, kjer so uprizarjali zadnjo letošnjo abonmajsko predstavo Kaplja soli, avtorski projekt Patrizie Jurinčič Finžgar, ki bo drevi ob 21. uri v sklopu festivala Poletje v Ankaranu 2022 gostoval še na plaži v Valdoltri.

Kaplja soli, ki jo je  Patrizia Jurinčič Finžgar zasnovala na poeziji Edelmana Jurinčiča,  bo  drevi ob 21. uri  gostovala na plaži v Valdoltri. Foto: SSG
Kaplja soli, ki jo je Patrizia Jurinčič Finžgar zasnovala na poeziji Edelmana Jurinčiča, bo drevi ob 21. uri gostovala na plaži v Valdoltri. Foto: SSG

TRST > Direktor SSG Danijel Malalan je kot vodilo pri naslovu nove sezone Nad oblaki uporabil rek, “da so nekateri vedno z glavo nad oblaki, sanjači, naivneži, v bistvu pa optimisti, ki iščejo pozitivno stran vsega”. Optimizem je izrazila tudi tržaška občinska odbornica za gledališča Serena Tonel, ponosna na solidnost tržaške gledališke mreže, ki je uspešno kljubovala pritiskom proticovidnih ukrepov.

Izhod iz pandemske krize ponazarja vrnitev abonmajskega programa SSG na osnovni sklop in na tri dodatne izbirne sklope, ki nosijo pomenljive naslove Upanje, Mir in Svoboda ob družinskem sklopu Sreča. Celotni abonmajski program ponuja 19 odrskih doživetij ob zunajabonmajski predstavi ter drugih dogodkih v sodelovanju z nizom Raz/seljeni in tržaškim PEN klubom.

Sezona bo sicer zaživela šele novembra, saj tržaški Kulturni dom prenavljajo, je pojasnila predsednica SSG Breda Pahor.

Od Bartola do Manna in Pasolinija

Nova sezona se bo začela na martinovo s koprodukcijo s SNG Nova Gorica Kakor v nebesih, ki jo bo na besedilo Kaya Pollacka režiral Samo M. Strelec. Predstava izhaja iz istoimenskega filma iz leta 2004, kjer se bolni slavni zborovski dirigent vrne v domači kraj in se spopade s tamkajšnjim cerkvenim zborom. Pri nastanku predstave bo sodelovala dolgoletna partnerka tržaškega teatra, Glasbena matica, soudeležena tudi pri nizu glasbenih matinej.

Violinistka z Opčin Pina Kalc se je leta 1941 zaradi fašističnega pritiska s sestro in možem, lekarnarjem Serafinom Hrovatinom, zatekla k sorodnikom v Casarso. Tu je spoznala mladega Pier Paola Pasolinija in ga učila igrati violino. Openko bo v monodrami Pina in Pierpaolo, ki jo bo režiral Jaka Andrej Vojevec, igrala članica ansambla SSG Tina Gunzek.

Prvič bo letos v tržaškem gledališču režirala Beograjčanka Anđelka Nikolić, ki bo z dramaturginjo Simono Hamerposkrbela za uprizoritev drame Nekaj je v zraku po motivih zadnje novele Zadnje gibalo iz knjige Al Araf Vladimirja Bartola. V Trst se vrača tudi uspešna režiserka Ivana Djilas, ki bo na oder postavila novelo Thomasa Manna Mario in čarodej. Pripoveduje o letovanju avtorja v Toskani v tridesetih letih, med italijansko buržoazijo in vzponom fašizma. Mladi režiser Luka Marcen bo maja 2023 k koprodukciji z Mestnim gledališčem Ptuj na tržaški oder postavil dramo Milana Jesiha po motivih H. C. Andersena Cesarjeva nova oblačila.

Osnovni abonma zaključuje gostujoča produkcija SNG Nova Gorica iz leta 2018, ki na aktualen način uprizarja Evripidove Trojanke v režiji Jaše Kocelija.

Poleg osnovnega abonmaja, ki ga je mogoče po znižani ceni vpisati do 31. julija, nato pa do prve premiere med redno kampanjo, se bodo lahko gledalci odločili za od enega do treh izbirnih sklopov. Zeleni sklop Upanje prinaša tri dogodke ob nedeljah popoldne. Glasbeni zasedbi Momento Cigano se bo pridružil Vlado Kreslin in oblikoval z njo popoldan romske in swing glasbe. KONS: Novi dobi je projekt nagrajenega režiserja Žige Divjaka in dramaturginje Katarine Morano na temelju Kosovelove poezije. Sklop zaključuje zmagovalna komedija Dnevov slovenske komedije v Celju Paloma v produkciji Slovenskega mladinskega gledališča.

Modri sklop Mir predvideva gostovanje glasbeno-koncertnega dogodka Bodi gledališče!, ki je nastal ob 70-letnici Slovenskega ljudskega gledališča Celje. Na vrsti bosta tudi predstava In stoletje bo zardelo. Primer Kocbek, dramatizacija monografije Andreja Inkreta v režiji Matjaža Bergerja, ter balet Hrvaškega narodnega gledališča Ivana pl. Zajca z Reke Mediteranska trilogija na glasbo Stravinskega, Debussyja in Ravela.

Rdeči sklop Svoboda oblikujejo tri ženske monodrame: projekta Ne pozabite na rože s Polono Vetrih in Večno samska s Tino Gorenjak ter Cocteaujev monolog Človeški glas s Heleno Peršuh. Režijo predstav podpisujejo prav tako ženske: Ivana Djilas, Ajda Vacl in Tijana Zinajič.

Po uspehu v minuli sezoni se vrača tudi sobotni dopoldanski družinski abonma. Gostovale bodo predstave Heidi, Kure?! in Bi se gnetli na tej metli. V tem sklopu bo nastala še zadnja domača produkcija SSG v novi sezoni, Hiša Selivka: Rozamunda. Dvojezično besedilo je napisal Marko Kravos, ki bo prihodnje leto praznoval osemdeset let, režiser bo pa Gregor Geč. V SSG si želijo na oder postaviti slovensko-italijansko različico predstave v sodelovanju z združenjem Hangar Teatri.

Poklon Jaki Štoki

Uvertura v novo sezono bo 27. julija. Takrat bo na Proseku zaživela potujoča predstava Anarhist. Letos mineva namreč 120 let od ustanovitve predhodnika SSG, Dramatičnega društva v Trstu. Ustanovni član je bil Kontovelec Jaka Štoka. Njegovo burko v dveh dejanjih bo režirala Jasmin Kovic. Do takrat imajo obiskovalci SSG na voljo poletno ponudbo. Na sporedu niza Trieste Estate sta namreč tudi glasbena produkcija MarlenEdith in otroška predstava Na dvorišču. Poskrbljeno bo seveda tudi za goriške abonente; njim namenjeni program bo predstavljen na specifični novinarski konferenci.

Ob tako artikuliranem programu se znajde človek po dveh mučnih letih pandemije krepko nad oblaki. Očeden tržaški Kulturni dom čaka le na gledalce: naj jadrno poletijo v gledališče!  


Najbolj brano