Začetek nove dobe

Leto 2022 si bomo v političnem življenju zapomnili kot leto velikih sprememb. Aprila se je pokazalo, da janšizem kot slog vladanja Slovencem ni blizu, jeseni pa se bo končalo še dolgo obdobje pahorjanstva.

Čas bo pokazal, ali bo to, kar bo sledilo, boljše ali slabše, gotovo pa bo zelo drugačno. Drugačno bo tudi zaradi tega, ker se prvič v zgodovini samostojne države obeta, da bodo glavne protagonistke predsedniške volilne kampanje ženske. Glede na imena, ki kot po tekočem traku napovedujejo boj za funkcijo, ki bi jo glede na pristojnosti lahko z veliko manj stroški zapolnil kar DZ, je izvolitev ženske tudi realno možna, celo precej verjetna.

Predvsem pa lahko tokratna kampanja opogumi ženske za bolj suvereno vstopanje v politiko. Zaradi tega bo letošnja jesen prava politična pomlad.

Nekoliko preseneča, da v sredini in levo od nje ni prišlo do poenotenja, ampak bomo spremljali spopad dveh liberalk, med katerima ne bo velikih razlik, Nataše Pirc Musar in Marte Kos. Nakazuje se tudi, da utegne desnica oziroma vsaj SDS odkrito podpreti psihoanalitičarko Nino Krajnik, ki je po nekaj odmevnih nastopih v desnici naklonjenih medijih ali oddajah postala zvezda. Ljudmila Novak pravi, da se še odloča o kandidaturi, in presenečenje bo, če se zanjo ne bo odločila. Nekdanja predsednica NSi, ministrica, poslanka v slovenskem in evropskem parlamentu ima izdelan politični profil, veliko politične kilometrine in simpatij, vendar ne v stranki SDS in zdi se, da niti v svoji stranki NSi ne.

Čeprav so na seznamu možnih kandidatov vsaj še Miro Cerar, Ernest Petrič, Vladimir Prebilič in Ivo Vajgl, prisotnost žensk na tokratnih predsedniških volitvah zbuja precej radovednosti, ali bo kampanja bolj dostojna in uglajena, kot bi bila, če bi v njej prevladovali moški. Bo morda v ospredje postavila vprašanja, ki so večjega pomena za ženske? Bo bolj vključujoča do vseh in razumevajoča do potreb ljudi na družbenem robu zaradi spola, starosti, ekonomskega položaja in drugih dejavnikov, ki jih ženske praviloma bolje poznajo in pogosteje občutijo na svoji koži?

Spol ni jamstvo, da bo nekdo znal bolje delovati na področju politike in da bo dober predsednik oziroma predsednica. Lahko pa večja spolna uravnoteženost tokratne predsedniške kampanje okrepi zavedanje, da je naša skupnost raznolika in da lahko nekatere pomembne teme ostajajo v senci le zato, ker jih moški ne vidijo.

Predvsem pa lahko tokratna kampanja opogumi ženske za bolj suvereno vstopanje v politiko. Zaradi tega bo letošnja jesen prava politična pomlad.


Preberite še


Najbolj brano