Košarka za praznik

Nekaj simbolike je, da jutri, na dan državnosti, slovenska košarkarska reprezentanca gostuje v največjem slovenskem obmorskem mestu, Trstu. Pa tudi, da so tiskovno konferenco obeh košarkarskih reprezentanc priredili v Narodnem domu, ki ima za našo skupnost v Italiji - in nenazadnje tudi za ostale Primorce - posebno mesto v zgodovinskem spominu.

Še pred 20 leti bi bila zgolj misel na to, da bi katera od slovenskih organizacij ali društev dala pobudo oziroma imela vidno vlogo pri organizaciji tekme med Italijo in Slovenijo, nekaj nezaslišanega. Pa ne le v italijanskih krogih, temveč tudi znotraj slovenske skupnosti same. In če nič drugega, bi prej ali slej kdo športni dogodek vsaj malo zlorabil v politične namene.

Še pred 20 leti bi bila zgolj misel na to, da bi katera od slovenskih organizacij ali društev dala pobudo za organizacijo tekme med Italijo in Slovenijo, nekaj nezaslišanega.

Svet se je spremenil, ne nujno na bolje, a v marsičem je bil narejen korak naprej. Tudi ob meji. Za ljudi, ki bliže spremljajo in poznajo stvarnost na obeh straneh meje in tudi vsakdanji utrip slovenske narodne skupnosti od Matajurja do Milj, se je v zadnjih 40 letih svet skoraj postavil na glavo. Prej težko premagljiva nasprotja in napetosti med narodoma so se skoraj povsem umirila. In tako je - ne da bi se kdo ob to obregnil - pripravljalno tekmo košarkarskih reprezentanc Italije in Slovenije stkalo Športno združenje Jadran, ki je že samo po sebi več desetletij nazaj oralo ledino v zamejstvu, saj mu je uspelo združiti moči in sestaviti reprezentanco zamejske košarke.

Tako za letošnjo jesen pri Jadranu že pripravljajo nov košarkarski dogodek z mladimi. Prostora za tovrstne dogodke pa je še veliko. V zamejstvu je še veliko nekdanjih vrhunskih športnikov, ki imajo stike in povezave iz igralskih časov, ki pridejo prav tudi, ko so ti v drugačnih vlogah.

Boris Vitez, ki je imel eno ključnih vlog pri tem, da bomo jutrišnji praznik proslavili tudi na športnem področju in v tržaški dvorani lahko videli dva košarkarska virtuoza, Gorana Dragića in Luko Dončića, gleda v prihodnost in razume, da je za napredek treba stopiti iz uveljavljenih okvirjev. Za vidnost in potrjevanje slovenske prisotnosti v tem obmejnem prostoru - in če že hočemo - tudi za financiranje aktivnosti društev, je ena od poti tudi organizacija večjih dogodkov.

Slovenija jutri praznuje rojstvo samostojne države. Po svoje jo bodo na parketu tržaške dvorane praznovali tudi slovenski košarkarji, evropski prvaki, na katere smo tako zelo ponosni. Prav športniki so trenutno edini, ki znajo povezati nacijo. In ti nam ves čas dopovedujejo, da nič ni nedosegljivo. Samo želeti si je treba.


Preberite še


Najbolj brano