Nove podrazličice omikrona predstavljajo grožnjo vračanju v normalnost

Več zahodnoevropskih držav je nedavno zabeležilo največje dnevno število okužb z novim koronavirusom v zadnjih mesecih, deloma zaradi pojava podrazličic omikrona BA.4 in BA.5. Porast števila okužb v Evropi tako pod vprašaj postavlja vrnitev v normalnost med poletnimi počitnicami.

 Foto: Leo Caharija
Foto: Leo Caharija

STOCKHOLM > Do prvega vnovičnega porasta števila okužb je prišlo maja na Portugalskem, kjer je podrazličica BA.5 sprožila nov val okužb, tako da so v začetku junija beležili skoraj 30.000 primerov na dan, od takrat pa je število okužb začelo padati. Po podatkih portugalskega generalnega direktorata za zdravje je bilo danes na Portugalskem odkritih 8463 okužb s koronavirusom.

Po podatkih italijanskega ministrstva za zdravje je Italija v torek zabeležila več kot 62.700 primerov okužb, kar je skoraj dvakrat več kot prejšnji teden. V Nemčiji je število dnevnih okužb preseglo 122.000, v Franciji pa so našteli skoraj 100.000 novookuženih, največ od konca aprila. To predstavlja 45-odstotno povečanje v enem tednu.

Število primerov je naraslo tudi v Veliki Britaniji, kjer se je po podatkih urada za državno statistiko število ponovnih okužb s sevom omikron povečalo za sedemkrat.

Na uradu so za porast okužb okrivili podrazličici BA.4 in BA.5, hkrati pa so sporočili, da je koronavirusna bolezen maja padla na šesto mesto najpogostejših vzrokov smrti ter sedaj predstavlja 3,3 odstotka vseh smrti v Angliji in Walesu.

Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) je države pozval, naj ostanejo pozorne in ohranijo sisteme testiranj in nadzora nad okužbami. "Pričakovati je, da bodo potrebni dodatni poživitveni odmerki za tiste skupine, ki so najbolj ogrožene," so sporočili iz ECDC.

Italijanska vlada se je prejšnji teden zaradi novega vala okužb odločila, da do 30. septembra podaljša obveznost nošenja medicinskih mask tipa FFP2 v javnem prevozu, italijanski minister za zdravje Roberto Speranza pa je državljanom priporočil, da se zaščitijo z drugim poživitvenim odmerkom cepiva.


Najbolj brano