Vodostaj Hublja je prenizek, varčno z vodo!

Iz Komunalno stanovanjske družbe Ajdovščina so sporočili, da je zaradi nizkega vodostaja Hublja nujna racionalna poraba vode. Težave se pojavljajo predvsem ob konicah, običajno pod večer, zato iz KSD prebivalce pozivajo, naj prilagodijo čas namakanja zelenih površin.

Zaradi prenizkega vodostaja Hublja Komunalno stanovanjska 
družba Ajdovščina  poziva k racionalni porabi vode.  Foto: Leo Caharija
Zaradi prenizkega vodostaja Hublja Komunalno stanovanjska družba Ajdovščina poziva k racionalni porabi vode.  Foto: Leo Caharija

AJDOVŠČINA > V sušni vročini Hubelj ne zmore več sproti polniti rezervoarjev vodarne, vodostaj je prenizek, akumulacija pa na robu zmogljivosti. Zato iz Komunalno stanovanjske družbe pozivajo k racionalni porabi. Problem se pojavi, ko se v kratkem času porabi večje količine vode, to je običajno ob večerih in predvsem zaradi namakanja in zalivanja.

Prvi korak k racionalnejši porabi vode je tako poziv k prilagoditvi časa namakanja. Priporočajo namakanje izven konic ali v nočnem času med 22. in 6. uro ali pa čez dan med 10. in 18. uro. Če to ne bo pomagalo vsaj malo napolniti akumulacijskih rezervoarjev, sledi ukrep prepovedi namakanja, zalivanja in pranja.

Glede na to, da je Vipavska dolina presušena ter da so prve padavine napovedane šele za prihodnji konec tedna, prosijo za razumevanje in spoštovanje poziva Komunalno stanovanjske družbe.

Novogradnja ob Vodarni Hubelj za prihodnost napoveduje vodno bogatejše čase – rezervoarji, ki jih gradijo, so tako veliki, da bodo zaloge zadoščale tudi za daljša sušna obdobja.


Najbolj brano