Začenja se gradnja Levjega gradu: ne bodo odstranili samo dreves, ampak tudi otroški igrali

Na makadamskem parkirišču nasproti banke Intesa Sanpaolo so delavci koprskega Grafista včeraj začeli sekati desetletja stare ciprese, smreke, borovce, akacije. Čeprav so v podjetju že februarja napovedali, da se bodo lotili gradnje Levjega gradu, in so pred dnevi del parkirišča obdali z gradbiščno ograjo, so s sekanjem dreves pri bližnjih stanovalcih in mimoidočih sprožili val ogorčenja.

Park so že skrčili,  v prihodnjih dneh ga bodo še bolj. Levji grad je sprva napovedovalo podjetje IP Obala, 
potem ko je pristalo v izvršilnem postopku, pa je zemljišče pred štirimi leti kupil  Grafist.     Foto: Tomaž Primožič/FPA
Park so že skrčili, v prihodnjih dneh ga bodo še bolj. Levji grad je sprva napovedovalo podjetje IP Obala, potem ko je pristalo v izvršilnem postopku, pa je zemljišče pred štirimi leti kupil Grafist.  Foto: Tomaž Primožič/FPA

KOPER > “Kjer so bila drevesa, je predviden nov poslovno-stanovanjski objekt z garažo,” je jasen prvi mož Grafista Ante Guberac. Do zgodnjega popoldneva so tako posekali vsaj pet ali šest dreves in čeprav sta znotraj gradbiščne ograje ostala mogočna borovca (ogradili so del parka in parkirišča), ju čaka ista usoda. Dnevi so šteti tudi desetim do 15 (večinoma) cipresam tik ob ograji in celo za njo.

Grafist dovolil uporabljati svojo površino kot javno

Del površine, ki so jo Koprčani uporabljali kot javno, je namreč v lasti Grafista, kar potrjujejo v kabinetu koprskega župana Aleša Bržana. Gre za površino z ekološkim otokom in manjši del bližnjega otroškega igrišča, vendar v občinski upravi zagotavljajo, da bodo otroška igrala z izjemo dveh ohranili, zabojnike za odpadke pa prestavili nekaj metrov stran. To je neizbežno, ker je v neposredni bližini ekološkega otoka predviden vhod v bodočo podzemno garažo. Že v začetku prihodnjega tedna bodo delavci začeli kopati gradbeno jamo, “rudarski izkop” naj za okolico ne bi bil preveč moteč.

120 stanovanj, 350 parkirnih mest

Nov objekt bo imel nad pritličjem šest etaž in bo podobno visok, kot je stavba banke. V njem bo 125 stanovanj, ki naj bi jih prodajali po 3000 do 3800 evrov za kvadratni meter - odvisno od njihove lege in pogleda na okolico, ki ga bodo omogočala. Preden jih bodo začeli graditi, morajo dobiti še spremenjeno gradbeno dovoljenje, ki se, kot zatrjujejo v Grafistu, nanaša le na eno spremembo; v nadstropjih si želijo urediti stanovanja in ne poslovnih prostorov, ti naj bi bili v pritličju. Velikost garaže in gabariti objekta naj bi ostali isti, v garaži naj bi bilo od vsega začetka predvidenih 350 parkirnih mest. Čeprav ne bo javna, naj bi 40 do 50 mest lahko rezervirali zunanji uporabniki.

“Prva gradbena etapa bo trajala šest do osem mesecev in v tem času bomo na preostalem zemljišču še nadalje omogočali parkiranje,” napoveduje Guberac. Zaveda se, da bi v nasprotnem primeru - dokler ne bo Makro 5 končal garažne hiše Sonce na bližnjem območju Barka - v Kopru nastala parkirna stiska. “Parkirna hiša Sonce bo nared septembra ali oktobra,” naznanjajo v Bržanovem kabinetu in potrjujejo tudi, da so se z vodstvom Grafista dogovorili za postopno gradnjo.

Posadili bodo nova drevesa

Guberac je prepričan, da bo Levji grad prispeval k lepši podobi Kopra že s tem, da sredi mesta ne bo več makadamskega območja. Po predvidevanjih bodo objekt zgradili v dveh ali dveh letih in pol. Potem bodo uredili okolico in na novo posadili tudi drevesa, del zemljišča pa bodo še naprej namenjali parkiranju, zagotavlja Guberac.


Najbolj brano