V Kopru zavel veter urbane kulture

S svetlobno instalacijo InstaVrt vizualne umetnice Marjete Zupančič in hrvaških art rokerjev Porto Morto, ki so najprej poskrbeli za glasbeno spremljavo v živo kratkih nemih filmov Busterja Keatona, nato pa postregli z zelo energičnim samostojnim koncertom, se je v ponedeljek začel Festival Libertas, ki do sobote obljublja zelo raznolik nabor sodobne kulturne produkcije.

Zagrebška zasedba Porto Morto je v ponedeljek z glasbo v živo spremljala neme filmske mojstrovine 
Busterja Keatona, legende tako imenovane fizične komedije.  Foto: Tomaž Primožic/FPA
Zagrebška zasedba Porto Morto je v ponedeljek z glasbo v živo spremljala neme filmske mojstrovine Busterja Keatona, legende tako imenovane fizične komedije.  Foto: Tomaž Primožic/FPA

KOPER > “Svoje mesto pod koprskim soncem bo po načelu med- in interžanrskega povezovanja našla sodobna urbana kultura v svojih najrazličnejših oblikah. Od plesnega gledališča, performansov, multimedijske umetnosti in svetlobnih instalacij do eksperimentalnih odvodov elektronske glasbe,” sporočajo organizatorji festivala Mestna občina Koper, Skupnost Italijanov Santorio Santorio Koper, Zavod za mladino, kulturo in turizem Koper in KID PiNA.

Že uvodni večer so obiskovalci uživali ob svetlobni instalaciji Marjete Zupančič in ogledu projekcije Sacred Scriptures HallucinationsPietra Bolcata, ki spodbuja k razmisleku o odnosu med družbo, stroji in vero ter bo predvajana do zaključka festivala. Glavno besedo pa je imela sedemčlanska zagrebška zasedba Porto Morto. Ta se je po sobotnem nastopu na butičnem festivalu neodvisne glasbe Indirekt v Savudriji oglasila v Libertasu in najprej predstavila lanski projekt, ki ga je pripravila za projekt Zavoda Otok in Motovun film festivala Kino Istra. Zasedba je sestavila glasbo za štiri kratke neme filme legende tako imenovane fizične komedije Busterja Keatona in lani poleti postregla z dvema nastopoma v živo, v Izoli in Motovunu. Fantje so v Kopru ponovno izvedli zelo koncizno glasbo, ki v najmanjših detajlih spremlja Keatonove dogodivščine v filmih. Vrhunec večera pa je bil njihov nastop v živo, kjer so predstavili glasbeni material s treh albumov, kjer prepletajo pop osemdesetih let s progresivnim jazzom, njihov zvok pa je na trenutke spominjal na zmes še ene vroče hrvaške zasedbe Svemirko ter slovenskih Pantaloons.

Drevi se program nadaljuje s pesniško-zvočno improviziranim performansom IgnoRRR. Kasneje bosta sledila ljubljanski umetnik Gašper Torkar in ljubljanska vizualna umetnica Farah Sarah Kurnik, ki se bosta predstavila z elektronsko glasbo in digitalno vizualizacijo. Zelo zanimivo utegne biti tudi v četrtek, ko bo na sporedu predstava Sine. Kot so zapisali organizatorji, gre za “osuplo fascinacijo nad podobami in zgodbami zapriseženih devic iz oddaljenih predelov Črne gore, Albanije, s Kosova in iz Metohije.”

Ob 21.30 bo nastopil trio Spiral Mind, za zaključek večera pa bosta z izbrano glasbeno ponudbo poskrbela voditelja jutranje radijske oddaje na Neodvisnem obalnem radiu Eros Brajko in Jan Bajc Funa. Petek in sobota bosta predvsem v znamenju sodobne elektronske glasbe. Predstavili se bodo Dario Tronchin, Lorenzo Senni, kolektiv mladih ustvarjalcev Nimaš izbire, Go Dugong ...


Najbolj brano