Izdatni lesk Drillovega črnega bisera

“Sem na točki, ko mi gre najbolje, odkar sem se začel ukvarjati z rapom,” Drill brez zlagane skromnosti oceni svoj trenutni položaj. Novi, peti album z naslovom Rojeni da blestimo, ki ga je konec maja poslal med poslušalce, je pravzaprav povzetek njegove doslej prehojene glasbene poti. Je tudi dovršen izdelek z izdatno ponudbo novih pesmi.

Drill bo domačemu občinstvu v petek premierno predstavil svoj 
novi album Rojeni da blestimo.
Drill bo domačemu občinstvu v petek premierno predstavil svoj novi album Rojeni da blestimo. 

IZOLA, ANKARAN > Če bi lastnosti novega albuma Izolana Andreja Bučarja - Drilla skušali strniti v eno besedo, bi morda izbrali “izobilje”. Najdemo ga že na naslovnici, v katero sta Bor Šparemblek in Andraž Drobnič vnesla veliko simbolike - od štirih kipov pred potopljenim templjem, ki predstavljajo pretekle Drillove albume, do kirurških mask, ki so pomnik času, v katerem je nastajal nov album, tega pa predstavlja bleščeč črn biser ...

Naslovnica albuma Rojeni da blestimo

Drill

raper

“Že kot otrok sem si zaželel, da bi čez 20, 30 let gledal na svojo diskografijo prek zbirke cedejev, zloženih na domači polici, ki se berejo kot poglavja v knjigi mojega glasbenega ustvarjanja.”

18 žanrsko raznolikih pesmi

Izdatno je tudi število pesmi, ki jim je Drill namenil mesto v novem albumu, kar 18 jih je, najmanj toliko je tudi glasbenikov in producentov, ki so na albumu pustili svoj producentski, inštrumentalni ali vokalni pečat. Posebnost so številni živi inštrumenti, ki jih je prispevala znana druščina (pretežno) piranskih prekaljenih glasbenih mačkov, od kitarista Tea Collorija do vsestranskega Denisa Beganovića - Kikija.

O novem glasbenem otroku Drill pravi, da je žanrsko zelo pester: “Na njem najdemo številne podzvrsti rapa, od klasičnega boom bapa, trapa, lo-fi stila in reggetona do trenutno najbolj popularnega žanra UK drill ...”

Doslej je že šest pesmi zaživelo tudi v gibljivih slikah, še pet novih videospotov namerava Drill v sodelovanju z bratom Alanom Bučarjem Vukšićem izdati poleti. Tolikšna videoprodukcija pri enem albumu kar občutno odstopa od slovenskega povprečja.

CD kot poglavje v knjigi

Na vprašanje, zakaj v dobi pretočnega predvajanja glasbe, še vedno prisega (tudi) na format cedeja, Drill odgovarja: “Ko sem se kot otrok navdušil nad rapom in si pri enajstih začel sposojati cedeje v bivšem MKC-ju, je bilo to v veljavi. Albumi so vsebovali več kot 15 komadov, imeli so rdečo nit, zapakirani so bili v cede škatlico s knjižico z besedili. Mimogrede, s takšno knjižico sem zdaj prvič tudi sam opremil album. Takrat sem si zaželel, da bi čez 20, 30 let gledal na svojo diskografijo prek zbirke cedejev, zloženih na domači polici, ki se berejo kot poglavja v knjigi mojega glasbenega ustvarjanja. Ne predstavljam si, da bi izdal album s samo sedmimi komadi na nekem ključku ali QR kodi. Je pa res, da nekateri to znajo dobro 'pofurati', in verjetno bom prej ali slej moral tudi jaz v korak s časom.”

Letos bo dopolnil 30 let. Pri tej starosti in z že skoraj 20-letnimi ustvarjalnimi izkušnjami za seboj čuti, da je prispel do doslej najvišje točke v karieri in obenem dosegel tudi določeno osebnostno zrelost. “V preteklosti so me zanimali predvsem zabava, nastopanje, ustvarjanje ... Zdaj se resneje osredotočam tudi na posel. Imam založbo, lastno avdio in video produkcijo, spletno trgovino ... Lahko rečem, da sem sam svoj šef.”

Poleti ga čaka intenzivna turneja, že pojutrišnjem pa bo na ankaranski plaži Študent novi album v družbi številnih gostov premierno predstavil domačemu občinstvu.


Najbolj brano