Drago Jančar z novim romanom jutri v Kopru

Jutri ob 19. uri bo v lapidariju Pokrajinskega muzeja gostoval Drago Jančar, najpomembnejši sodobni slovenski in tudi mednarodno uspešen pisatelj, nagrajevan tako doma kakor po Evropi.

Jutri ob 19. uri bo v lapidariju Pokrajinskega muzeja na Pogovoru 
ob branju gostoval najpomembnejši slovenski sodobni pisatelj 
Drago Jančar. Foto: Andraž Gombač
Jutri ob 19. uri bo v lapidariju Pokrajinskega muzeja na Pogovoru ob branju gostoval najpomembnejši slovenski sodobni pisatelj Drago Jančar. Foto: Andraž Gombač

KOPER > Drago Jančar (1948) je pred kratkim pri Beletrini izdal deloma avtobiografski roman Ob nastanku sveta. Jutri ga bo predstavil na enem svojih redkih javnih nastopov v zadnjih letih.

“V središče romana sem postavil Danijela, ki ga ima kdo morda za moj alter ego, ampak ni to. Je romaneskni junak. V pisanje se mi zmeraj vrivajo avtobiografski drobci, tem bolj so se pri tem romanu, ki govori o nastanku življenja, o nastanku sveta, ampak potem gredo stvari vse bolj samosvojo pot in nenadoma je več izmišljenega kot resničnega,” je pisatelj nedavno povedal v intervjuju za Primorske novice.

“Čudno bo zvenelo, ker je to že moj dvanajsti roman, ampak ne bi začutil izziva, če ne bi vsakič skušal pisati na nov način. Tudi zadnja 'vojna' romana, To noč sem jo videl in In ljubezen tudi, sta slogovno, pripovedno različna, čeprav imata podobno atmosfero. Oba sta uspešnici, lahko bi napisal še tri, štiri take. Poznam veliko zgodb, ki niso zapisane v zgodovinskih knjigah in pričevanjih, povedali so mi jih ljudje, ki so jih doživeli. Ampak zame to ni več izziv, zato je novi roman nekaj drugega.”

Jutrišnji Pogovor o branju, vključen v poletno turnejo Beletrininih trubadurjev, prirejata Kulturni klub in Slavistično društvo Koper. Z dolgo pričakovanim gostom se bosta o novem romanu in tudi o prejšnjih uspešnicah To noč sem jo videl ter In ljubezen tudi in o starejših klasikah, kakršne so Galjot, Severni sij, Veliki briljantni valček, Zvenenje v glavi ter Katarina, pav in jezuit, pogovarjala slovenista Jasna Čebron in Andraž Gombač, odlomke iz romana bo bral igralec Rok Matek. Nova knjiga bo naprodaj s popustom, pisatelj pa na voljo za avtogram.


Najbolj brano