V Motovunu letos 18 celovečercev z vsega sveta in 10 samo iz Švedske

Na Motovunskem filmskem festivalu, ki bo letos potekal med 26. in 30. julijem, bo v tekmovalnem programu prikazanih 18 celovečernih filmov z vseh koncev sveta. V središču bo tudi švedska kinematografija, nagrado za življenjsko delo pa bo prejel srbski režiser Goran Marković, so danes sporočili organizatorji festivala.

Na Motovunskem filmskem festivalu, ki bo letos potekal med 26. in 
30. julijem, bo v tekmovalnem programu prikazanih 18 celovečernih filmov z vseh koncev sveta. Foto: Andraž Gombač
Na Motovunskem filmskem festivalu, ki bo letos potekal med 26. in 30. julijem, bo v tekmovalnem programu prikazanih 18 celovečernih filmov z vseh koncev sveta. Foto: Andraž Gombač

MOTOVUN > "Naši selektorji se trudijo, da bi na naših platnih prikazali boljši svet - filme s čustvi, veseljem, humorjem. Prvič bomo prikazali tudi film režiserja, ki se v času trajanja festivala bori v vojni," je ob predstavitvi letošnjega programa povedal direktor Motovunskega filmskega festivala Igor Mirković.

Posebno priznanje oziroma nagrado za življenjsko delo maverick bo prejel beograjski režiser Goran Marković. Nagrada je namenjena režiserjem, ki so brezkompromisno sledili svoji viziji in takšen je po mnenju organizatorjev tudi Marković, avtor filmov, kot so Tito in jaz, Že videno, Zbirni center, Mojstri, mojstri, Državni razred, Ponarejevalec, Turneja in Kordon.

Gre za kriminalko Rihno ukrajinskega režiserja Olega Sentsova, ki je bil po ruski aneksiji Krima pet let zaprt v Rusiji. Zdaj se bojuje proti Rusom kot pripadnik ukrajinske vojske. Film Rihno po besedah organizatorjev sicer ne govori v vojni, vendar pa o njej in času, v katerem živimo, priča režiserjeva usoda.

Programska selektorja Milena Zajović in Jurica Pavičić sta za redni celovečerni program izbrala 18 filmov. Celoten festivalski program bodo organizatorji objavili 30. junija, so pa že zdaj razkrili, da bo letošnja partnerska država festivala Švedska.

Švedski filmi so bili v Motovunu vedno odlično prejeti. Lani je glavno nagrado - propeler Motovuna prejel prvenec švedske režiserke Ninje Thyberg Užitek. Pred štirimi leti pa je nagrado za življenjsko delo dobil Ruben Östlund, letošnji dobitnik zlate palme za film Trikotnik žalosti. Östlund, ki velja za mojstra družbene satire, je zlato palmo prvič prejel leta 2017 za film Kvadrat.

Na Motovunu bodo tokrat prikazali deset švedskih klasik, od nemega filma do danes. Na sporedu bodo filmi režiserjev, kot so Ingmar Bergman, Roy Andersson in Lukas Moodysson.

V programu kratkometražnih filmov bo prikazanih 25 filmov, v petih festivalskih dneh pa bodo organizatorji kot vsako letos doslej nekaj pozornosti namenili tudi glasbenemu dogajanju.


Najbolj brano