Miklavič: “Ne bo lahko, a ne gori voda”

Kaja Širok je odšla z mesta direktorice Zavoda GO!2025, denarja z ministrstva za kulturo še ni, prav tako ne projektov za prenovo Trga Evrope in odločitve o prenovi železniške postaje ... Negotovosti okrog projekta Evropske prestolnice kulture je veliko, časa pa vse manj. “Ne bo lahko, a ne gori voda. Zadeve tečejo, tako pri programu kot pri investicijah,” meni župan Klemen Miklavič.

Osrednje prizorišče  bo Trg Evrope, ki naj bi ga prenovili do sredine 
leta 2024. “Gre počasneje, kot smo želeli. A smo še v časovnici,” 
pravi namestnik direktorice EZTS GO Tomaž Konrad.  Foto: Leo Caharija
Osrednje prizorišče bo Trg Evrope, ki naj bi ga prenovili do sredine leta 2024. “Gre počasneje, kot smo želeli. A smo še v časovnici,” pravi namestnik direktorice EZTS GO Tomaž Konrad.  Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > “Ne gori voda, da bi napovedovali črne scenarije. Zavedamo se, kje so težave, rešujemo jih in vemo, da bomo s pridobljenimi financami in dobrim načrtom dela uspešno nadaljevali s projektom Evropska prestolnica kulture,” je poudarila Kaja Širok ob napovedi, da z mesta direktorice Zavoda GO!2025 odhaja v kabinet vlade Roberta Goloba. A časa je vse manj. Poldrugo leto je minilo od pridobitve naziva, zavod, ki skrbi za program, se šele vzpostavlja in ima trenutno le tri zaposlene, s 1. julijem pridejo še trije, objaviti morajo nov razpis za direktorja, pomočnika za umetniške in finančne zadeve ... Da še nimajo niti centa države, vse prej kot pomaga.

Brez pomoči države bo pretežko

“Gre za zelo zahteven projekt, ki ni lokalen, pač pa nacionalen, mednaroden, pri katerem sodeluje ogromno ljudi. Namen EPK nikoli ni bil, da pripravlja dogodke že v letih 2022, 2023, naše delo je usmerjeno v to, da v kondiciji pridemo do leta 2025 in začrtamo strategije za naslednja leta,” Kaja Širok miri, da nič ni izgubljeno, da pa bo treba zavihati rokave. In pričakuje izdatno pomoč državne uprave, katere del bo od 23. junija tudi sama. Da bo iz Ljubljane še sodelovala pri EPK, je že potrdila.

Tomaž Konrad

namestnik direktorice EZTS GO

“Res je, gre počasneje, kot bi si želeli. A smo še v časovnici.”

Da ne bo lahko, ne gori pa še voda, meni tudi župan Klemen Miklavič: “Kdo je sem pa tja nestrpen, a zadeve tečejo, tako pri programu kot na področju investicij, ki jih je prevzela občina.” Med slednjimi sta ključni prenova Trga Evrope in vzpostavitev EPICentra, ki naj bi ga uredili v nekdanjih skladiščih Slovenskih železnic (SŽ).

Nov Trg Evrope do sredine leta 2024

Projekt prenove trga pa se vleče - 18 mesecev po mednarodnem natečaju je šele jasno, kako ga bodo sploh prenavljali. Prvotna rešitev je romala v koš, EPICenter ne bo na meji. “Res je, gre počasneje, kot bi si želeli,” pritrjuje Tomaž Konrad, namestnik direktorice EZTS GO, ki med Goricama koordinira projekt. Zdaj delajo na tem, da bi prenovili trg in ob njem postavili paviljonski tip objekta.

Klemen Miklavič

župan

“Kdo je sem pa tja nestrpen, a zadeve tečejo, tako pri programu kot na področju investicij, ki jih je prevzela občina.”

“Odločitev o objektu bo padla v nekaj mesecih, za trg računamo, da bomo projekte pridobili do konca leta, julija 2023 pa izbrali izvajalce, ki bi trg prenovili do sredine leta 2024,” pojasni. “Še smo v časovnici, če bo vsak naredil kar mora, se bo izšlo.” Pred začetkom projektiranja je treba zagotoviti ustrezen status zemljišč na trgu na obeh straneh meje, sicer je tveganje preveliko, meni.

Treba bo zelo pohiteti

Mestna občina se mora o tem dogovoriti z državo, s katero sodeluje tudi pri pripravi izvedbene dokumentacije za nadgradnjo celotnega območja železniške postaje, od nove tirne sheme, potniškega terminala, peronov in dostopov do objektov, ki so v lasti države ali Slovenskih železnic. To je bistveno večji projekt kot le trg. “Dokumentacija bo v fazi idejne zasnove predvidoma zaključena v treh mesecih, ko bo nedvomno jasno, katere od obravnavanih objektov lahko SŽ opusti oziroma preda občini,” pojasnjuje sodelavec za investicije na mestni občini Mitja Pekeč.

Ker gre za ambiciozno, a zahtevno naložbo, tako v finančnem kot izvedbenem smislu, ko bo potrebno izvesti še ogromno predpisanih postopkov, bodo morali biti vpleteni izjemno ekspeditivni. Leto 2025 je tako rekoč za vogalom ...


Komentar novinarja

Mitja Marussig

Pogovoriti se moramo o EPK

Pred enajstimi leti je v kinodvorane prišel kontroverzni film Pogovoriti se morava o Kevinu po romanu ameriške avtorice Lionel Shriver. Portret težavnega odnosa matere in sina, z očetom, ki si leta zatiska oči pred opozorili in znaki, da ni vse tako, kot bi moralo biti, prepleta odgovornost in krivdo, očitke ... dokler se ne zgodi tragedija. Ki ji sledi samoizpraševanje, kdaj in kje se je vse zalomilo in kdo je odgovoren. Vleči neposredne vzporednice s projektom Evropske prestolnice ...

Preberi več

Najbolj brano