Vse najboljše, vsi naši glasbeni talenti!

“Prihodnost je zame še skrivnost, ker sem zelo neodločen. Še vedno ne vem, ali bi študiral samo glasbo ali še kaj drugega,” je pred desetletjem v prvih Primorskih glasbenih talentih v našem časopisu in na radijskih valovih dejal Alexander Gadjiev, danes eden najbolj cenjenih pianistov na svetu - in prinesel srečo tudi naši rubriki, ki praznuje lep jubilej. Na še novih 300 talentov!

Prvo rubriko Primorski glasbeni talenti je v Primorskih novicah  4. oktobra 2012 odprl 17-letni goriški pianist Aleksander Gadžijev, nedavno pa 
je v naši prilogi 7. val spet gostoval kot Alexander Gadjiev,  svetovno znan virtuoz, nagrajen na tekmovanjih  v Sydneyju, Varšavi ...    Foto: Andraž Gombač
Prvo rubriko Primorski glasbeni talenti je v Primorskih novicah 4. oktobra 2012 odprl 17-letni goriški pianist Aleksander Gadžijev, nedavno pa je v naši prilogi 7. val spet gostoval kot Alexander Gadjiev, svetovno znan virtuoz, nagrajen na tekmovanjih v Sydneyju, Varšavi ...  Foto: Andraž Gombač

PRIMORSKA > Da, kar 300-krat so nam primorske glasbene talente v minulem desetletju plemenito, predano in seveda strokovno približale muzikologinje Lea Hedžet, Tatjana Gregorič, Branka Kljun, Metka Sulič in Helena Filipčič Gardina.

Rubrika, ki se je že prej oglašala na valovih Radia Koper, je v našem časopisu prvič zazvenela 4. oktobra 2012. Tedanja urednica kulturne redakcije Maksimiljana Ipavec je uvodoma objavila članek Tatjane Gregorič, ki ga odprejo besede “odločen, samozavesten poustvarjalni kredo, briljantna tehnika, mogočni udarci na črno-bele tipke, bogata domišljija in še marsikaj, kar odlikuje goriškega pianista: 17-letni Aleksander Gadžijev je za sabo imel že veliko domačih in mednarodnih nagrad, pri napovedovanju prihodnosti pa je bil previden, celo negotov. Danes je kot Alexander Gadjiev svetovno znan virtuoz, nagrajen na tekmovanjih v Sydneyju, Varšavi ...

Alexander Gadjiev

pianist

“Rubrika Primorski glasbeni talenti je seveda zelo dragocena. Pomembno je, da mlad glasbenik oziroma umetnik dobi možnost za predstavitev, da ga domače okolje spozna in spremlja njegovo umetniško pot. Pot lahko potem postane mednarodna, a je lepo, da se je začela doma.”

Na pisemce, h kateremu smo pripeli prvo objavo naše rubrike z njim v glavni vlogi, je včeraj odgovoril: “Hvala za lepo presenečenje. Res je zanimivo prebrati sebe 'čez deset let'. Rubrika Primorski glasbeni talenti je seveda zelo dragocena. Pomembno je, da mlad glasbenik oziroma umetnik dobi možnost za predstavitev, da ga okolje spozna in spremlja njegovo umetniško pot. Pot lahko potem postane mednarodna, a je lepo, da se je začela doma.”

Na lastne začetke ima veliko spominov, pravi: “Spomnim se celo, da sem prav na diplomskem koncertu v Gorici v dodatku igral improvizacijo. Improvizacija kot iskanje sebe in kot izrazno sredstvo je ostala pomembna. In upam, da me bo lahko še dolgo spremljala.”

Edvard Popit

predsednik Zveze primorskih glasbenih šol

“V glasbenih šolah vzgajamo veliko uspešnih in talentiranih učencev, ki pa bi brez medijske promocije ostali neznani in neopaženi. Publika na šolskih koncertih so namreč predvsem starši in drugi sorodniki nastopajočih. Pomen rubrike je za nas zato zelo pomemben, lahko rečem neprecenljiv.”

Veter v mlada jadra

Rubriki vse najboljše vošči tudi Zveza primorskih glasbenih šol, pravi njen predsednik Edvard Popit, sicer ravnatelj Glasbene šole Postojna: “Zelo smo veseli in zadovoljni, da Primorski glasbeni talenti redno, zdaj že tristotič, predstavljajo naše najboljše in najbolj prepoznavne mlade glasbenike. Zapisi v Primorskih novicah dopolnjujejo zvočne predstavitve teh istih mladih glasbenikov na Radiu Koper v oddaji Glasbeni abonma.”

Medijska prepoznavnost mladih primorskih umetnikov, z njimi pa tudi prepoznavnost primorskih glasbenih šol, se s tovrstnimi objavami zelo poveča, še pojasnjuje: “V glasbenih šolah vzgajamo veliko uspešnih in talentiranih učencev, ki pa bi brez medijske promocije ostali neznani in neopaženi. Publika na šolskih koncertih so namreč predvsem starši in drugi sorodniki nastopajočih. Pomen rubrike je za nas zato zelo pomemben, lahko rečem neprecenljiv. Zahvaljujem se za vse objavljene prispevke in se veselim sodelovanja tudi v bodoče. Prepričan sem, da mladih primorskih talentov za naslednjih tristo in več prispevkov ne bo zmanjkalo.”

Soglašamo. Ali še bolje: smo uglašeni.  


Najbolj brano