Še več teme in groze

Minuli petek so mladi in mladi po duši po treh letih končno dočakali prvih sedem delov četrte sezone Netflixove megauspešnice Stranger Things, kjer temne sile vnovič udarijo na plan in v mestecu Hawkins znova vnesejo strah ter grozo.

Eleven oziroma po novem Jane (v ospredju) ima po selitvi v 
Kalifornijo številne težave zaradi medvrstniškega nasilja.
Eleven oziroma po novem Jane (v ospredju) ima po selitvi v Kalifornijo številne težave zaradi medvrstniškega nasilja. 

S serijo Stranger Things, ki je “ljubezensko pismo” popkulturi 80. let, je Netflix ustvaril eno svojih največjih uspešnic, s katero je potešil nostalgične ljubitelje žanrskega filma iz tega obdobja, na svojo stran pa je pridobil še številne nove, veliko mlajše gledalce.

Avtorja serije, brata Duffer (letnik 1984) v njej zelo sproščeno nizata aluzije in reference na kultne filme in literaturo, filmski sladokusci pa so v njej prepoznali številne filmske vplive Stevena Spielberga, Johna Carpenterja, Jamesa Camerona, iz sveta literature pa je ključna referenca mojster grozljivk Stephen King, predvsem knjigi Ostani z menoj in Carrie. V najnovejši sezoni pa se je k tem referencam pridružila še kultna grozljivka Eksorcist Williama Friedkina. Da, brata Duffer sta iz sezone v sezono vedno bolj neprizanesljiva do gledalcev in ne varčujeta s prizori groze. Že v prvem delu četrte sezone smo soočeni z zelo kruto smrtjo, novi “demogorgon” pa spominja na najbolj temačne kreature iz Iger prestolov.

Kot kaže, se tudi ljubezenske težave, ki so precej pomešale štrene v tretji sezoni, nadaljujejo v četrti sezoni. Will, Jonathan in Eleven se z Joyce preselijo v toplo Kalifornijo, preostala ekipa pa je ostala v Hawkinsu. Romanci med Mikeom in Eleven ter Jonathanom in Nancy se nadaljujeta na daljavo, na drugi strani sveta, v Rusiji, pa se odvija drama z nekdanjim šerifom Hawkinsa Hopperjem, kjer se enoznačno stereotipiziranje Rusov, kot je bilo značilno za čas hladne vojne, nadaljuje … A precej dramatično je tudi nadlegovanje naših glavnih junakov, predvsem Eleven, ki ima številne težave z vključevanjem v novo kalifornijsko okolje, preostala ekipa v Hawkinsu pa je še vedno smatrana za odpadniško, čudaško druščino. Ta se ponovno ukvarja z istimi problemi, a tokrat so prijatelji bolj izkušeni in zreli, da se bolj suvereno spopadejo tako z nadnaravnimi silami kot medvrstniškim nasiljem. Tudi v najnovejši sezoni je češnjica na torti odličen glasbeni izbor, kjer slišimo skladbe od Kate Bush do Talking Headsov in še številnih drugih bolj obskurnih glasbenih izvajalcev iz 80. let. Zadnja dva dela bosta na sporedu 1. julija, napovedana pa je tudi še peta sezona, ki bo zadnja.


Najbolj brano