Po zdravilo v gledališče

V nedeljo bosta 29. Primorski poletni festival (PPF) odprli predstavi, ki sta prejeli tantadruja za najboljšo predstavo v celoti, prva pred šestimi leti, druga lani: v Kosovelovem domu Sežana bo občinstvo nasmejala glasbena komedija Trio, v Gledališču Koper pa bo komično s presunljivim prepletala Jugoslavija, moja dežela.

 Na odru Kosovelovega doma v Sežani bo v nedeljo gostovala Jugoslavija, moja dežela ...  Foto: Igor motl
Na odru Kosovelovega doma v Sežani bo v nedeljo gostovala Jugoslavija, moja dežela ...  Foto: Igor motl

KOPER, SEŽANA> “Letos bomo do konca junija v 181 dneh skupno nanizali 157 dogodkov,” je včeraj dopoldne novinarjem s statistiko postregel Matej Sukič, v koprskem gledališču odgovoren za stike z javnostjo. “Na festivalu pa se bo do 27. julija v 53 dneh zvrstilo 56 dogodkov, torej več kot en na dan.”

Direktorica in umetniška vodja Katja Pegan pravi, da se že ogrevajo na prihodnjo, jubilejno, 30. izdajo festivala, ki bo tudi priložnost za nadgradnjo in premislek. Navsezadnje bodo potekle pogodbe z Luko Koper kot generalnim sponzorjem in z istrskimi občinami. Še prej pa bo po strogih koronskih omejitvah zaživel 29. PPF, ki v mednarodnem programu prinaša deset predstav v jezikih južnih bratskih narodov, sosedov Italijanov in Madžarov, pospremljene s prevodi. Kar sedem bo komedij. “Danes se naša družba sooča s povečano anksioznostjo, strahom pred koncem sveta, ki ga občutijo predvsem mladi, otroci. Želimo - skromno, ampak iskreno - poskrbeti za razpoloženje ljudi. Naj za nekaj trenutkov odmislimo velika, pomembna vprašanja. Čas je, da se ljudje dobro počutijo, se v gledališču za vsaj en prijeten večer razbremenijo. To je zdravilno in zato pomembno.”

Katja Pegan

direktorica Gledališča Koper

“Želimo poskrbeti za razpoloženje ljudi. Naj za nekaj trenutkov odmislimo velika, pomembna vprašanja. Čas je, da se ljudje dobro počutijo, se v gledališču za vsaj en prijeten večer razbremenijo. To je zdravilno in zato pomembno.”

Razen ene so vse komedije napisali slovenski avtorji, tudi otvoritveni: v nedeljo ob 20. uri bodo tri nabrite sestre (Uroš Smolej, Danijel Malalan, Rok Matek) pred potjo na mednarodni festival v češkem Brnu spet zapele na velikem odru domačega koprskega teatra, kajpada v odmevni komediji TrioGašperja Tiča v režiji Jake Ivanca, sočasno bo v Kosovelovem domu Sežana gostovala Jugoslavija, moja dežela, ki jo je po romaneskni uspešnici Gorana Vojnovića lani v mednarodni koprodukciji režiral Marko Misirača.

“V čast nam je, da smo del te velikanske čipke, ki jo PPF prede že skoraj trideset let,” pravi kraški gostitelj treh predstav David Terčon.

Na PPF-ju pa žal le še poredko zaživijo ambientalne predstave, po katerih je festival slovel pred dvajsetimi in več leti. K temu botruje tako hrupnejši in svetlejši Koper kakor tudi strožja varnostna pravila, zaradi katerih predstav ne morejo več uprizarjati v pogosto na prvi pogled neuglednih, a tudi osupljivih prostorih, kot so jih svojčas.

Raznolik program Primorskega poletnega festivala so včeraj novinarjem v kavarniškem prostoru koprskega gledališča predstavili (z leve) dr. Lenart Škof, Neva Zajc, Katja Pegan, Matej Sukič in David Terčon.

Program tudi za mlade

Naposled pa se po dveh letih spet vrača mednarodni program, ki je še kako manjkal, pravi Neva Zajc, predsednica Društva PPF, ki ljubitelje gledališča, opere in plesa redno vozi tudi na zelo raznolike predstave v Trst, na Reko, v Novo Gorico in drugam. “Če pa že govorimo o pomenu komedije - na PPF-ju se bomo ob 400. obletnici njegovega rojstva poklonili Molièru,” poudarja Neva Zajc. Na vrtu koprske palače Gravisi, v Circolu, bo v nedeljo, 12. junija, gostovala uprizoritev Žlahtnega meščana iz italijanskega mesta Sacile, prisluhnili pa bomo tudi pogovoru strokovnjakov o največjem komediografu vseh časov, ki pa so ga slovenska gledališča v njegovem letu začuda prezrla.

Festival bo segel v vse štiri obmorske občine, kjer dobro sodeluje tudi z italijanskimi skupnostmi. Spodbujajo tudi medgeneracijski dialog, napovedujejo tretjo izvedbo julijskega cikla Mladi PPF s podporo Študentske organizacije Univerze na Primorskem (ŠOUP), avgusta bo sledil Svetilnik za mularijo ... O programu, ki ga bodo soustvarjali še Svetlana Makarovič, Iztok Mlakar, Tadej Toš, Jure Ivanušič in drugi, bomo seveda še poročali, kakor tudi o javnih pogovorih, ki sta jih včeraj napovedala predstojnik Inštituta za filozofske študije na ZRS-ju dr. Lenart Škof in glavni urednik brezplačnika Obala plus Tomaž Perovič.

Festival zgledno sodeluje tudi z Avditorijem Portorož, ki pa - je spet poudarila vztrajna Neva Zajc - bi že zdavnaj moral dobiti oder, primeren za plesne predstave. Ostali žalujoči so soglašali in dodali: naj to slišijo zlasti tisti, ki morajo dvigniti palec in prižgati zeleno luč.


Najbolj brano